Zdravlje

7 GODINA NISAM MOGAO DA ZAVEŽEM PERTLE, a onda sam otišao kod najboljeg KIROPRAKTIČARA!

Napisao H. H.

Boli vas kičma, osećate bol niz ruku, trnu vam zglobovi, imate česte glavobolje… Ako prepoznajete neki od ovih simptoma, potražite kiropraktora Vladana Jovićevića.

Ne reagujte tako. Ovo nije jedna od onih uobičajeneh reklama koje gledate na televiziji ili ste pročitali na listu papira ispred neke bolnice, već realno rešenje svih onih koji imaju neki od ovih problema.

U to nas uverava Beograđanin Srđan Sićović (34), koji se posle sedam godina, otkako je osetio prve tegobe, konačno oporavio, uspeo da zaveže pertle, ustao iz kreveta, poigrao se sa decom i to bez bola u kičmi, vratu…

U međuvremenu, nema gde se i kod koga nije lečio. U potrazi za “lekom” obilazio je domove zdravlja, druge državne zdravstvene ustanove, odlazio privatno kod fizioterapeuta, kiropraktičara, tražio čak i pomoć nadrilekara. Bilo je uzaludno. Međutim nije odustao…

Prihvatio je još jednu preporuku.

– Tegobe u lumbalnom delu kičme prvi put sam osetio 2008. godine. U poslednjih sedam godina išao sam kod dosta ljudi koji se bave tim problemima. Posle svake terapije bilo bi mi bolje dan, dva, tri… Onda bi se bolovi vraćali. Niko mi nije pomogao u potpunosti. Po preporuci sam otišao kod doktora Vladana Jovićevića u “Kiropraktika centar”. On mi je pomogao. Za to je bilo potrebno desetak terapija, međutim, moram da istaknem da sam već posle prve osetio veliki boljitak – priča za Telegraf Sićović.

Bolovi u lumbalnom delu kičme do kojih su doveli pogrešno držanje, sedenje za računarom i druge loše navike, a usput i ignorisanje problema i ne traženje stručne pomoći, brzo su se proširili i na vratni deo kičme.

– Nisam mogao da se sagnem. Nisam mogao dugo ni da stojim. Imao sam bolove u vratu, mučnine, mučile su me glavobolja, ukočenost… Doveo sam sebe u to stanje da su me doktor Vlada i njegov tim spasli velikih bolova i operacionog stola.

Kad kažete kiropraktičar, ljudi, uglavnom pomisle, da vas taj neko kod koga odete malo izmasira i “iskrcka” i vi ste odmah spremni za bitku. Sićović nas uverava da u ovom slučaju to nije ni nalik tome. Dočekao ga je tim ljubaznih profesionalaca koji su mu prvo postavili dijagnozu, a zatim počeli sa terapijama, kojih je, kaže, više.

– Prvo me je primila i pregledala doktorka Verica. Uz svu moju medicinsku dokumentaciju koju sam dotad prikupio i posedovao, i njen pregled, postavila mi je dijagnozu. Posle sam upućen na terapije koje obavlja doktor Vlada kiropraktikom. Ali, terapija se ne sastoji samo iz kiropraktike. Imaju niz aparata i opreme za lečenje poput lasera, magneta i trakcije, aparata sa kojim se dotad nisam susreo. Trakcija vraća normalnu pokretljivost vratnog dela kičme uz koju se povlače i svi do tada neprijatni simptomi. Terapija se sastoji od lečenja tim aparatima i kiropraktikom, kojom se određenim zahvatima i manevrima kičma vraća u normalno stanje. Za oko mesec dana imao sam 15-ak terapija ali sam, kao što rekoh, posle prve bio mnogo bolje, tako da ako vam treba dobar kiropraktičar, potražite doktora Vladu – kaže Sićović.

Mi smo ga potražili, rešeni da saznamo u čemu je njegova tajna. Usput saznajemo da nema kome nije pomogao. Među njima mnoge poznate linosti, sportisti… Pitamo ga zbog kojih problema ima najviše pacijenata.

– Zdravstvene probleme, zbog kojih nam se građani obraćaju, možemo poređati i po procentualnoj zastupljenosti. Ubedljivo najveći procenat predstavljaju osobe sa stanjem akutne ili obnovljene diskus hernije lumbalnog ili cervikalnog dela kičme. Pored toga, tu su degenerativne promene kičme i zglobova, deformiteti kičme, sportske i ortopedske povrede, kao i razna bolna i upalna stanja nekog dela tela. Simptomi su bol u kičmi, bol niz ruku ili nogu, u nekom od većih ili manjih zglobova. Pored bola može se osećati i trnjenje, žarenje, peckanje, gubitak osećaja ili snage. Takođe, tu su i glavobolje i vrtoglavice, koje mogu biti izuzetno ograničavajući faktor za funkcionisanje – objašnjava za Telegraf diplomirani fizioterapeut i kiropraktor dr Vladan Jovićević, vođa centra i direktor Doma zdravlja “West Medic”.

Osnovni uzrok tegoba, prema njegovim rečima, u većini slučajeva je mehanički pritisak mase koja se izlila iz diskusa na koren nerva ili druga meka tkiva. Među uzrocima su i delimična izmeštenost zglobova koja provocira upalnu reakciju i otok:

– Uzrok su i povrede mišića, ligamenata i hrskavice. Prva posledica je gubitak pokreta. Naš najvažniji zadatak je da vratimo pokret, jer je on osnova funkcionisanja svih sistema, naročito cirkulacije. Čim otklonimo taj mehanički pritisak i vratimo pokret, u većoj meri, sam organizam završava proces oporavka.

Da bi se pokret vratio, neophodno je prvo analizirati uzrok bola.

– Bol moramo analizirati kao posledicu. Samim tim, naš osnovni zadatak da definisemo tačan uzrok pojave bola, a najčešće i upalnog procesa. Kada smo to uradili, pravilan izbor plana lečenja predstavlja pola rezultata. Procedure koje su najefikasnije su kiropraktika, spinalna dekompresija, trakcija, tecar, hilt, shockwave, laser, ultrazvuk, magnet, razne modulacije struja i naravno vežbe. Koliko je bitan pravi izbor terapija i kvalitet aparata, toliko je bitan i stručni tim sa odgovarajućim obrazovanjem, znanjem i iskustvom poput dr Ričarda Gardnera, Roberta Džonsona…. Dom zdravlja “West Medic” je jedina ustanova u regionu koja ispunjava ove uslove, i među retkima u svetu, u kojoj se može zatvoriti čitav krug neophodnih specijalista ili dijagnostičkih procedura. Time se stiču uslovi da naši pacijenti mogu imati najbrži mogući oporavak, koji je samim tim i najjeftiniji – kaže naš sagovornik.

Ne bismo da uzimamo posao, ali pošto je bolje sprečiti nego lečiti, zahtevamo par saveta kako građani da sačuvaju kičmu, vrat, zglobove i ne osete tegobe sa kojima se suočavaju pacijenti dr Jovićevića.

– Ne postoji pravi i najbolji savet kako se potpuno sačuvati. Neke opšte, najosnovnije savete su građani čuli stotinu puta, kako sedeti, spavati ili dizati teret. Ono što mi učimo naše pacijente je da počnu da slušaju svoje telo. Ono uvek daje tačne informacije o svim položajima i aktivnostima, odnosno šta smeta a šta ne. Svi smo mi drugačiji, a samim tim se i naši potencijalni problemi drugačije odražavaju na naše telo. Ono što moramo shvatiti jeste da moramo čuvati pokretljivost svih zglobova i istezati mišiće i ligamente. Naravno, morate naučiti da na prve naznake nekog problema odmah reagujete. Time pomažete mnogo i sebi, a nama olakšavate i skraćujete potrebno vreme da se oporavite – napominje dr Jovićević.

Posle koliko vremena, od pojave bola, se obraćate stručnjacima za pomoć? Ova i slična iskustva podelite sa nama u našim komentarima FB.

Izvor: telegraf.rs

Komentari

komentara