Zdravlje

JEDAN OD VODEĆIH SVJETSKIH STRUČNJAKA: Lijek za rak je u nama! Podstaknimo tijelo da samo ubije karcinom!

Napisao H. H.

Rak je sigurno jedna od najopasnijih bolesti današnjice, a iako za ovu bolest još nema sigurnog leka, naučnici su svakim danom sve bliže otkrivanju istog.

Ovu činjenicu potrvdio je i doktor Stiven Rozenerg iz Nacionalnog Instituta za bolesti raka iz Merilenda.

Ovaj ugledni lekar napominje kako se nalazimo na korak od otkrivanja prave i tačne terapije za lečenje od ove teške i opasne bolesti. Rozenberg je jedan od vodećih lekara koji se bavi imunoterapijom u svrhu borbe protiv bolesti raka.

Tvrdi da umesto da tražimo spoljne faktore s kojima bi smo se borili protiv ove bolesti, moramo se okrenuti telu u kojem se, osim bolesti, nalazi i lek.

“Umesto da se samo oslanjamo na hemoterapiju, radijaciju i operacije za oklanjanje tumora, imunoterapija podstiče telo da se samo bori protiv opasnih ćelija raka”, napomenuo je dr Rozenberg.

Prošlo je 40 godina od kada je dr Rozenberg stvorio lek Interleukin – 2, prvu u svetu delotvornu tehniku imunoterapije.

Do danas se imunoterapija proširila, a nekada marginalni način lečenja danas predstavlja osnove nacionalne strategije za borbu protiv raka koja uključuje višemilionske finasijske podrške univerzitetima kao i masivna ulaganja.

“Sav ovaj napredak ne znači da imamo lek, ali uspeli smo da dokažemo da je imunoterapija oružje koje se pokazalo najuspješnijim u borbi protiv raka”, kaže dr Rozenberg i dodaje kako se lečenje imunoterapijom za sada pokazalo uspešnim kod lečenja bolesti krvi više nego kod ostalih, čvrstih oblika tumora.

“Sve dok obolelima ne damo pravi lek koji će ih izlečiti od bolesti, do tada imamo još jako puno posla”, kazao je Rozenberg za Blumberg.

Izvor: Dnevnik.hr

Komentari

komentara