Zdravlje

Razlozi ćelavosti mogu biti brojni: Plaši li vas gubitak kose

Napisao H. H.

Mnogi prilikom ispadanja kose posumnjaju na hormonalne poremećaje ili, pak, na lijekove koje uzimaju. Opadanje kose kod žena može biti trenutno i povezano s izmjenom godišnjih doba, ali se ne smiju zanemariti ni ozbiljnije dijagnoze.

Postoje brojni razlozi zbog kojih može doći do prorjeđivanja kose, kao i do ispadanja kose u kružnim arealima, što se naziva alopecija areata. To je poseban oblik ćelavosti, za koji je karakteristično žarišno ispadanje vlasi s nekih dijelova vlasišta

Pojačano ispadanje kose, što se naziva telogeni efluvij, može biti znak nekih drugih bolesti, kao što su bolesti štitnjače, alergije, vitiligo, gljivične infekcije, dijabetes, tumori te autoimune bolesti.

Manjak vitamina

Uzrok gubitku kose može biti i manjak vitamina i minerala, posebno cinka, bakra i željeza, ili korištenje određenih lijekova, naprimjer citostatika, hemoterapeutika, antidepresiva, lijekova za snižavanje masnoća u krvi ili za smanjivanje kiselosti u želucu.

Androgena alopecija povezana je sa muškim hormonom testosteronom i najčešći je uzrok gubitka kose. Kod muškaraca se očituje ponekad već u pubertetu pojavom zalizaka koji se produbljuju, a zatim kosa postaje sve rjeđa i na tjemenu, dok se kod žena zadržava vanjska linija rasta kose u prednjem dijelu vlasišta, a stanjuje se i prorjeđuje na tjemenu.

Jači stres

Zbog naglog pada nivoa ženskog hormona estrogena u krvi, žene su izloženije privremenom ili dugotrajnom gubitku kose u menopauzi, u vrijeme nakon poroda ili po prestanku uzimanja oralnih kontraceptiva. Ispadanje kose može potaknuti i jači stres, kao što su bolest, trauma, gubitak posla ili smrt u porodici.

Slično može djelovati i nekvalitetna prehrana sa smanjenim unosom bjelančevina i minerala. Drastične redukcijske dijete s brzim gubitkom težine, kao i anoreksija i bulimija, često su propraćene pojačanim ispadanjem kose.

Komentari

komentara