Zdravlje

NOVE DROGE U KOMŠILUKU: „Cijela Makarska rivijera je na iceu, to vam je ono što dileri zovu flash…”

Napisao H. H.

Sintetičke droge užasno su opasne i nepredvidive, jer ih danas proizvode svi

Zadnje dvije godine u Hrvatskoj je zaplijenjeno 20-ak novih droga, a pretpostavlja se kako ih je na ulicama i puno više od toga, no njihove promjene, brzina raspačavanja i niske cijene onemogućuju praćenje, kako policiji i nadležnim institucijama, tako i roditeljima čija djeca su njihovi potrošači.

Ovisnička se scena značajno promijenila u posljednjem desetljeću, pa razni opijati poput heroina bilježe stalan pad, a popularnost dobivaju nove droge koje se prodaju i u tobacco i smart shopovima, a najčešće se radi o nekim vrstama sintetičkih droga miješanih s kanabinoidima. Od raznih osvježivača prostora, praškova i razne droge iz kućne radinosti, novih je droga svakako napretek.

Njihovi najveći korisnici su tinejdžeri koji su željni eksperimentiranja, a “stare droge” poput heroina i sličnih doživljavaju kao drogu za okorjele i zapuštene narkiće, klošare i jadnike. Takav stav nije jedinstven za Hrvatsku, primjećuje se kako u susjednim zemljama, tako i u cijeloj Europi.

Trenutno je u našoj zemlji registrirano oko 25 tisuća ovisnika o drogama, a pretpostavlja se kako, zajedno s neregistriranima, ta brojka raste i do 80-ak tisuća.

“Cila Makarska rivijera je na “iceu”. To vam je ono što dileri zovu “flash”. Na ulici se pojavio prije četiri godine, sad je to već prava epidemija. Diler je tamo napravio pravi posao. Prvo ga je davao jeftino dok se svi nisu navukli, sad za gram plaćaju po tisuću kuna. Smišno mi je kad čujem kako govore da je to nova sintetička droga koja kod nas još nije uzela maha. Doli u Makarskoj “ice” puše i dica od 16 godina. To smeće razara mozak brže i gore od svega što sam probao. Ma kakav kokain, ovo udara pet puta jače. Koliko? Ja sam završio vezan na splitskoj Psihijatriji, vidija sam đavla, lupa glavon o zid. Eto koliko”, – rekao je jedan ovisnik na liječenju “Slobodnoj Dalmaciji“.

Komentari

komentara