Zdravlje

Kako se pregledom očiju može otkriti kancer

Pregled oka može da otkrije razna oboljenja, a neka od njih mogu da budu i smrtonosna!

Istraživanja dokazuju da ljudi odlaze kod očnog ljekara uglavnom da bi kontrolisali dioptriju, ali ne znaju da se baš pregledom oka mogu otkriti opasne bolesti, piše Lepa & srećna.

Teška oboljenja poput kancera često ne daju jasne simptome, naročito u početku, ali pregledom oka mogu se ustanoviti različite promjene u tijelu. Stručnjaci ističu da je neophodno da najmanje na svake dvije godine odete kod oftamologa. Dijabetes može da dovede do sljepila i ako se ne liječi može biti smrtonosan, a očni ljekar ga uglavnom prepoznaje po izraženim krvnim sudovima u centralnom dijelu mrežnjače.

Posmatranjem promjena na zjenici i boje očnog nerva očni ljekar može da prepozna znakove koji ukazuju da se u mozgu razvija tumor, a ukoliko se promjene primjete odmah se daje uput za neurologa. Takođe, doktor može da uoči bijeli krug oko rožnjače koji ukazuje na visok holesterol i kardiovaskularna oboljenja.

Posmatranjem očnog nerva može da se otkrile multipla skleroza, a popucali krvni sudovi u predjelu iza oka ukazuju na visok krvni pritisak.

Komentari

komentara