Zdravlje

Vitamini – Najbolje povrće koje treba jesti tokom februara

Napisao admin

Kada jedete plodove koji su sezonski, odnosno plodove koji u prirodnim uslovima rastu u određeno doba godine, jedete ih upravo onda kada su najzdraviji.


povrće (foto:cure.ba)

Tokom februara posegnite za sljedećim namirnicama:

Rukola

Raste posvuda i odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K. Takođe obiluje folnom kiselinom, kalcijem, gvožđem, magnezijumom, fosforom, kalijem i manganom. 

Najčešće se koristi kao salata. Rukola može biti ukusan i zdrav nadjev za pizzu. 

Šparoge

Odličan su izvor kalcija, cinka, magnezijuma i selenija. Takođe obiluju dijetalnim vlaknima, proteinima, vitaminom A, C, E, K i vitaminima B i D kompleksa. Sadrže gvožđe, kalij i mangan. 

Šparoge možete pripremati na razne načine, kao juhu, salatu, prilog jelima ili pak kao grickalicu za međuobrok. 

Cikla

Bogata je vitaminom C, gvožđem i magnezijumom. Obiluje dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom. 

Cikla može poslužiti kao salata. Takođe možete pripremati čorbe, priloge, sokove ili pak kolače. 

Brokula

Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, gvožđa, magnezijuma, fosfora i selenija. Odličan je izvor vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. 

Napravite juhu od brokule, složenac ili pak tjesteninu s brokulom. Brokula je ukusna namirnica koju je izuzetno lako pripremiti. 

Prokulice

Dobar su izvor tiamina, riboflavina, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kao i kalija i mangana. 

Prokulice su neobičnog ukusa, pomalo gorkastog, zbog čega većini ljudi nisu prvi vrhu liste omiljenog povrća. Ipak, prokulice mogu biti ukusne ako ih pripremite pravilno. Kako biste uživali u zdravstvenim blagodatima prokulica, probajte napraviti kajganu s prokulicama i parmezanom.

Magazin.hr

Komentari

komentara