Zdravlje

6 RAZLOGA ZAŠTO VAM JE STOMAK STALNO NADUT: Evo kako da otkrijete da li patite od ozbiljne bolesti crijeva

Napisao H. H.

Nadutost stomaka zadaje muke svakom čovjeku bar jednom u životu, a evo kako da prepoznate da li je nadutost opasna po zdravlje!

Nadutost se definiše kao oticanje stomaka koje je uglavnom bolno i neprijatno stanje, a evo zašto je stomak napuhan i na koju bolest takva pojava upućuje, piše “Lepa & srećna

Gasovi su jedan od glavnih uzroka nadutosti, a najbolje se liječe izbjegavanjem hrane koja izaziva gasove (mahunarke, crni luk, brokoli, prokelj). Drugi uzrok je zatvor, a on se liječi uključivanjem u ishranu što više namirnica bogatim vlaknima i laganim vježbanjem (šetanje oko 30 minuta dnevno). Gutanje vazduha je takođe uzrok, pa nemojte pričati tokom jela, sjedite uspravno dok jedete i izbjegavajte gazirana pića.

Intolerancija na hranu može da izazove bolove u stomaku, nadutost i gasove. Uglavnom se javlja intolerancija na gluten i laktozu, a ako imate često ove simptome važno je da odradite test intolerancije na hranu. Iritiranost crijevne flore je često uzrok nadutosti, a simptomi su i dijareja i zatvor. Celijačna bolest je hronično oboljenje i karakteriše nemogućnost organizma da svari određene namirnice poput glutena, različitih žitarica i bjelančevina.

Ovo oboljenje se ne liječi, već se organizam privikava na dugoročnu dijetu bez ovih namirnica.

Komentari

komentara