Zdravlje

Kako spriječiti stvaranje tromba – krvnih ugrušaka

Napisao H. H.

Ljepljivost krvi i gustoća su osnovni parametri koji određuju viskoznost krvi.

Viskoznost se mjeri brzinom kojom krv teče kroz krvne žile.

Ishranom se može pozitivno djelovati na gustoću krvi i tako smanjiti mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, piše “Alternativa-za-vas“…

Na primjer, redovnim konzumiranjem doručka, vjerovatnoća stvaranja tromba smanjuje se čak triput, a time i rizik od infarkta i moždanog udara.

Fibrinogen je protein koji se proizvodi u tijelu i igra vrlo važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi i formiranju ugruška.

S obzirom na to da se većina srčanih i moždanih udara (80-90%) događa zbog zakrečenja krvnih žila izazvanih krvnim ugruškom, a previsoki nivo fibrinogena u krvi jasno signalizuje povećanu opasnost za organizam, od izuzetne je važnosti posvetiti se rješavanju ovog problema.

Vegetarijanska ishrana znatno smanjuje rizik od tromba

Aspirin se koristi u svrhu razrjeđivanja krvi, no on ima dosta negativnih djelovanja, pogotovo na prehrambene organe.

Istovremeno, mnoge prirodne namirnice imaju sličan uticaj na razrjeđivanje krvi, ali bez nuspojava.

Redovnim korištenjem bijelog i crvenog luka, đumbira i ljute paprike znatno možete smanjiti stvaranje krvnih ugrušaka, a tako ujedno i opasnosti od srčanog i moždanog udara.

Dobro je poznato kako vegetarijanci, a posebno vegani (vegetarijanci koji ne konzumiraju ribu, mliječne proizvode, niti jaja) imaju vrlo nizak nivo fibrinogena, odgovornog za stvaranje krvnih ugrušaka.

To je vjerojatno jedan od glavnih razloga zašto oni najrjeđe obolijevaju (ili gotovo nikada) od srčanih bolesti.

Masna hrana, kao što su vrhnje, kiselo vrhnje, maslac, sir, punomasno mlijeko i masno meso – zbog visokog sadržaja holesterola i zasićenih masnoća – dokazano uzrokuje značajno povećanje rizika od stvaranje krvnih ugrušaka.

Previše omega-6 masnih kiselina (npr. iz suncokretovog ili sojinog ulja) također može podići nivo fibrinogena u krvi i izazvati stvaranje tromba.

Suprotno tome, ishrana siromašna zasićenim i omega-6 mastima može smanjiti sklonost krvi ka prekomjernom zgrušavanju, i to za 10-15% već nakon 2 sedmice od uvođenja ovakve prehrane.

Bijeli luk – efikasniji od lijekova

Prema riječima dr. Erica Blocha, neki sastojci bijelog luka djeluju tako da sprječavaju nastanak tromba i jači su čak od djelovanja aspirina.

Tri češnja češnjaka dnevno imaju jako ljekovito djelovanje.

Međutim, gutanje cijelog češnja nije djelotvorno. Potrebno ga je dobro prožvakati, a još bolji efekat ima ako ga prije upotrebe sitno izrežete ili izgnječite, te prelijete s malo limunovog soka ili jabukovog octa i maslinovog ulja.

Tako postižete da njegovo ljekovito djelovanje najbolje dođe do izražaja.

Ljuta hrana poboljšava viskoznost krvi

Doslovno svako voće i povrće utiče na poboljšanu viskoznost krvi i sprečavanje pojave tromba.

Zato ne iznenađuje što je kod vegetarijanaca nivo fibrinogena uvjerljivo niži, jer se hrana biljnog porijekla pokazala najefikasnijom u normalizaciji fibrinogena i održavanju optimalne viskoznosti krvi i krvnog tlaka.

Posebno, u vlastitoj ishrani uvijek koristim veliku količinu ljutih začina.

U većini zemalja koje sam posjetio to je izazvao veliko čuđenje i zabrinutost ljudi.

Međutim, kada sam prvi put došao na Tajland i probao njihovu mljevenu papriku, u istoj količini u kojoj sam inače navikaokonzumirati ljutu papriku, shvatio sam to znači – stvarno ljuto!

Taj okus paprike i osjećaj ljutine osjećao sam još nekih pola sata nakon ručka.

Inače, Tajlanđani tradicionalno spremaju vrlo ljutu hranu, začinjenu upravo ljutom paprikom.

Vjerovatno je to glavni razlog zašto su srčana oboljenja i smrtonosni krvni ugrušci izuzetno rijetka pojava među ovim uvijek nasmijanim i vrlo gostoljubivim narodom.

Naučna istraživanja su također pokazala kako se nakon konzumiranja ljutih papričica ili čilija, razgradnja ugruška u krvi intenzivira u sljedećih pola sata.

Svakodnevno konzumiranje ljute hrane dobro je rješenje za redovno održavanje dobre viskoznosti krvi.

Kapsaicin, kojeg ljute paprike sadrže, efikasno djeluje na opuštanje mišića, dodatno poboljšava cirkulaciju i također utiče na bolje raspoloženje.

Prevencija krvnih ugrušaka

Pretjerana ljepljivost eritrocita i stvaranje tromba često se događaju kao posljedica nedovoljne tjelesne aktivnosti. O tome treba posebno voditi računa.

Trebali biste svakodnevno šetati najmanje pola sata u kontinuitetu, a po mogućnosti uvesti i neki drugi oblik rekreacije.

Tjelesnim aktivnostima vrlo brzo ćete poboljšati viskoznost krvi i cirkulaciju u svim dijelovima organizma, čak i kroz krvne žile koje su već prilično zakrečene.

Postupno čišćenje organizma od holesterola omogućit će dodatno poboljšanje cirkulacije.

Podsjetit ćemo vas i na važnost redovnog uzimanja vode i zdravih napitaka, najbolje na prazan želudac, zbog održavanja optimalne viskoznosti krvi.

Komentari

komentara