Zdravlje

Uvrstite je u ishranu već danas: Ukusna namirnica koja djeluje preventivno na rak dojke!

Napisao H. H.

Najnovija istraživanja su pokazala da konzumiranjem lososa dva puta sedmično možete smanjiti rizik od pojave raka dojke!

Naime, kineska studija objavljena u “British Medical Journal” pokazala je da 2 porcije masne ribe, kao što je losos, može da smanji rizik od raka dojke, piše “Webtribune“…

Masna riba je bogata omega-3 masnim kiselinama. Ove masti su od suštinske važnosti za razvoj mozga i kardiovaskularnog sistema, a takođe se bore sa bilo kojim vrstama upala unutar organizma.

Nažalost, statistika je pokazala da čak i u razvijenim zemljama poput Velike Britanije, 9 od 10 djece i 65% odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Ono što je još gore, tijelo ne može da proizvede omega-3 masti. Istraživači su analizovali 26 studija sprovedenih u Aziji, Americi i Evropi. Njihovo istraživanje uključuje 80.000 učesnika i više od 20.000 su sa dijagnozom raka dojke. Rezultati su pokazali da samo 0,1 posto više energije ili dodatnih 0,1 grama dnevno dobijene od omega-3 već smanjuje rizik od raka za 5 posto.

Žene bi trebalo da jedu najmanje 2 obroka masne ribe kao što su haringa, losos, tuna, sardina ili skuša sedmično i svaka porcija treba da bude oko 140 grama. Bijela riba kao što je bakalar je takođe dobra, ali nije toliko bogata omega-3 mastima kao masna riba. Žene u Aziji imaju najmanji rizik od pojave raka dojke, jer mnogo češće jedu ribu.

Komentari

komentara