Zdravlje

OPASNOST KOJA VREBA SVE U FRIZERSKOM SALONU: Žena svjedoči da je zbog pranja kose imala moždani udar

Napisao H. H.

Jedna žena iz Kalifornije (SAD) tvrdi da se njena posjeta frizerskom salonu završila kao noćna mora, jer joj je uzrokovala moždani udar.

Elizabeth Smith (48) posjetila je frizerski salon u SanDiegu (SAD) u dvanaestom mjesecu 2013. godine, a desetak minuta joj je frizerka prala kosu. Sedam dana kasnije, osjetila je slabost u lijevoj ruci i nozi, a nakon još sedam dana, Elizabeth je doživjela moždani udar, piše “Doza zdravlja“…

Elizabeth, majka dvoje djece, izjavila je da su doktori utvrdili da joj je položaj glave tokom pranje kosa u frizerskom salonu uzrokovao moždani udar.

Povraćala sam, moja glava je gorjela, nisam mogla stajati. Osjećala sam slabost u rukama i nogama. Nisam mislila da ću preživjeti“, prisjetila se.

Stručnjaci vjeruju da je položaj glave tokom pranja kose doveo do stvaranja ugruška, koji je potom uzrokovao moždani udar. Riječ je o rijetkom stanju tzv. hiperekstenzije vrata.

Elizabeth je svoju priču podijelila, kako bi upozorila druge, a dođe li do drugog moždanog udara, ona bi mogla umrijeti.

Trebamo li se zabrinuti?

Iako rijetko, ovo se može dogoditi. Naravno da ne treba izbjegavati posjete frizeru, ali treba koristiti peškir kao oslonac, kako vrat ne bi bio naget više od 20 stepeni.

Također, možete zamoliti frizera da spusti umivaonik ili se okrenuti prema umivaoniku i prebaciti kosu preko glave, čime se u potpunosti izbjegava ovu opasnost.

Komentari

komentara