Zdravlje

Nedavna istraživanja – Dobro je imati veću stražnjicu i šire kukove

Napisao admin

Iako je predstavljena kao najveće zlo, masnoća je tkivo bitno za naš opstanak i zdravlje. Nedavna istraživanja otkrivaju da je masno tkivo presudan saveznik u mnogim procesima u organizmu.


stražnjica (foto:cure.ba)

Nova studija pokazuje da je osobe s manjim viškom masnog tkiva imaju šest odsto nižu stopu od prerane smrti nego osobe idealne težine. Čak i oni koji su blago gojazni nisu izloženi povećanom riziku. 

Istraživanje, objavljeno u časopisu The Journal of American Medical Association, analiziralo je podatke više od tri miliona odraslih osoba. 

Do prije 20 godina mislilo se da su masnoće deponija u koju tijelo smješta višak kalorija. Onda su naučnici počeli da proučavaju ono što dolazi iz masnoće, a ne samo ono što u nju ulazi. 

Pokazalo se da masnoća nije pasivno tkivo koja jednostavno čini naša bedra debelim, a bokove širim. Masti oslobađaju oko 300 hemijskih signala. Na primjer, neki signali mobilišu ćelije imunološkog sastava koje su od vitalnog značaja za borbu protiv bakterija i infekcija. To je razlog zašto vrlo vitki ljudi češće oboljevaju od prehlade i gripe.

cure.ba

Komentari

komentara