Zdravlje

Sitne bradavice na koži ružno izgledaju i smetaju, ali možete ih lahko ukloniti na provjeren način!

Napisao H. H.

Sitne bradavice mogu da se pojave svud po tijelu, a izazivaju ih virusi, koji se prenose direktnim ili indirektnim kontaktom. Sklonije ovom oboljenju su osobe koje imaju slab imuni sistem. Zarazne su i potrebno je ukloniti ih što prije.

Ono što je pozitivno jeste to da ih možete ukloniti kući bez posjete doktoru. Fibromi su dobroćudne izrasline koje su prema definiciji benigni tumori vezivnog tkiva. Na koži izgledaju poput malih mekanih čvorića, papulice na peteljci iznad razine kože i veličine su od par mm pa do centimetra u promjeru. Obično su te bradavice boje kože, ali mogu da budu i svijetlo pigmentirani. Promjene nisu zloćudne, ali je tokom života sve više bradavica, zbog čega se vide i predstavljaju estetski problem.

Često se javljaju u srednjoj životnoj dobi i na mjestima gdje se koža tare pa su najčešće vidljive na vratu, pazusima, preponama, ispod dojki, po stomaku, kapcima, ali mogu da se pojedinačno jave i na drugim mjestima na koži. Skoro svaki čovjek ima barem jedan fibrom na svojoj koži pa ova pojava nije rijetka. Većina ih želi ukloniti, jer se nalaze na nezgodnim mjestima, posebno na vratu. Ono što je pozitivno jeste da ih možete ukloniti i kući bez odlaska doktoru. Potreban je jedino jedan sastojak, a to je jabučni ocat. Jabučni ocat je sve što je potrebno kako biste ih uklonili bez krvarenja i bez ikakvih ožiljaka.

Smatra se kako je jabučni ocat jedan od najučinkovitijih kućnih lijekova. Može da se koristi za liječenje različitih zdravstvenih stanja, a uklanjanje fibroma je jedan, zahvaljujući kiselosti koju ima u sebi. Međutim, jako bitno je da znate da nikada ne smijete koristiti jabučni ocat za uklanjanje fibroma oko kapaka, jer može da iritira Vaše oči. Natopite komadić vate jabučnim octom i iscijedite višak iz nje. Stavite pamuk izravno na fibrom pa ga osigurajte flasterom ili zavojem, kako biste bili sigurni da će ostati na mjestu. Ostavite 15 minuta, a onda isperite vodom. Ponovite ovaj postupak tri puta na dan, par dana do sedmicu ili više ukoliko je potrebno. Ne trebate više trljati fibrom prije octa.

Komentari

komentara