Zdravlje

ČUDESNE MOĆI ČUVARKUĆE: Uz ove recepte zaboravite na mnoge bolesti!

Napisao H. H.

Latinski naziv za ovu biljku je “uvijek živuća” što znači da je neuništiva bez obzira na uslove kojima je okružena.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10– 60 cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zalijeva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije ju potrebno zalijevati.Cvjeta od jula do oktobra i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge ljekovite preparate.

SVJEŽE ISCIJEĐENI LJEKOVITI SOK OD ČUVARKUĆE

Ovaj sok liječi opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pjege i fleke od sunca, herpes te ispucanu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

ČAJ OD ČUVARKUĆE

Čaj od čuvarkuće pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.Sastojci za pripremu čaja:

– 2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće 1 čaša vrele vode

Priprema čaja:

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procijediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan prije jela.

MED I ČUVARKUĆA KAO PRIRODNI LIJEK

Potrebno vam je:

– 500 grama domaćeg meda 300 grama listova čuvarkuće

Priprema lijeka:

Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana.

Konzumira se žličica smjese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina. Također se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih ljekara. Dokazano je da uspješno liječi miome na maternici i ciste na jajnicima.

MAST OD ČUVARKUĆE

Potrebno vam je:

– 1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće 200 grama masti

Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomiješaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuhanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Poslije toga se mast ponovo lagano zagrije da postane tečna, procijedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.

Mast od čuvarkuće je ljekovita za:

Rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pjega i fleka na koži, ubode insekata i fistule, piše portal biljke-kao-lijek.

 

 

Komentari

komentara