Zdravlje

Mnogo žena ima OVAJ PROBLEM NA VAGINI: Rijetko koja zna o čemu se ZAPRAVO radi, a tako je lako riješiti ga

Napisao H. H.

Kada se žene susretnu sa ovim problemom, nađu se u čudu jer se retko kad govori o tome!

Mnoge žene, nažalost, malo toga znaju o svojim intimnim delovima. A postoje i stvari koje baš, baš retko koja žena zna. Među takve se ubrajaju i ovi simptomi, ali, na svu sreću, ako ste ih primetili kod sebe, prema rečima ginekologa Šeri Ros, nema razloga da paničite, mada svakako treba da se obratite svom ginekologu.

MEKANA IZBOČINA U BLIZINI VAGINALNOG OTVORA

Najverovatnije je u pitanju Bartolinijeva cista. Malo žena zna za Bartolinijeve žlezde, koje su veličine dva zrna graška i simetrično su postavljene na malim usnama, na početku vaginalnog otvora. Ove žlezde luče sekret kojim vlaže vulvu i kada ne postoji nikakakav problem sa njima nemoguće je osetiti ih. Međutim, kada se kanal kroz koji one luče sekret zapuši, stvara se Bartolinijeva cista.

– Ta cista jeste bolna ali je vrlo lako rešiti problem, i to toplom kupkom – kaže Kamila Filips, ginekolog iz Njujorka. Za vreme tretmana, kaže, trebalo bi izbegavati seks, a ukoliko se ni posle nekoliko kupki cista ne povuče, a pored toga imate problem sa hodanjem i uriniranjem, verovatno ćete morati na drenažu.

BUBULJICE U BOJI KOŽE

Najverovatnije je u pitanju siringom, bezazlena izraslina koja se stvara kada su znojne žlezde začepljene. Pored vagine, mogu da se jave i oko očiju, ispod pazuha, na grudima i oko pupka.

– To su male bubuljice u boji kože koje obično nisu mekane na dodir. Nekada ih ima u kolonijama, nekada rastu više nego što biste očekivali, ali u svakom slučaju ne pokušavajte da ih iscedite. Pustite ih da same prođu (pritom dodatno vodite računa o higijeni tog područja) ili se konsultujte sa lekarom u vezi odstranjivanja – savetuje dr Kamila Filips.

ŽULJEVI PUNI GNOJA

Najverovatije su u pitanju vaginalni čirevi. Da, zvuči užasno, ali nema potrebe za panikom, uglavnom nastaju zbog tupog brijača ili infekcije uraslih dlaka.

– Kojom god metodom da se depilirate, morate da pazite da vam je alat uvek sterilisan, naročito zato što je kupatilo raj za bakterije – kaže dr Šeri Ros i dodaje da ove “žuljeve” nikako ne cedite jer ćete time samo pogoršati stvar i proširiti infekciju. Umesto toga, stavljajte tople obloge, nosite širi donji veš i pantalone i dajte im dve nedelje da prođu sami od sebe. Tek ako to ne pomogne, obratite se ginekologu.

zena.blic.rs

Komentari

komentara