Zdravlje

BUDUĆNOST PRIPADA ŽENAMA – Muškarci ozbiljnije oboljevaju od psihičkih problema

Napisao admin

Muškarci ozbiljnije oboljevaju od psihičkih problema, jer se plaše da otkriju svoje slabosti, a pored toga se i gore snalaze u uslovima ekonomske krize od žena, što sve navodi na zaključak da budućnost pripada ženama.


muškarac (foto:cure.ba)

Muškarci i žene različito pate  

Statistike pokazuju da je među samoubicama dvostruko više muškaraca nego žena, iza čega često stoji depresija, iako se smatra da joj žene mnogo sklonije. Muškarci se rjeđe obraćaju za stručnu pomoć, jer se boje da priznaju sopstvene slabosti, a ako to i čine, onda je to uglavnom zbog problema zavisnosti.  

Još u davnim zapisima starim devet vijekova stoji da muškarci i žene različito pate, piše berlinski psiholog Jana Hauschild, a stručnjaci tek u skorije vrijeme to uzimaju u obzir tražeći da se psihoterapija prilagodi muškim i ženskim potrebama.  

Iako su postporođajna depresija, problemi u menopauzi i PMS tipični ženski problemi koji traže drugačiji pristup i tretman, njemački psihijatar Stefani Kruger tvrdi da se decenijama ignoriše činjenica da žene drugačije reaguju na lijekove i da se emotivno drugačije nose s nekim situacijama, prenosi Tportal.  

Naviknute da drže tri ugla u kući, žene to, čini se, lakše podnose, a kako je krenulo, nazire se “kraj muškarca”, tvrdi u tako naslovljenoj knjizi američko-izraelska autorica Hana Rosin predviđajući sveopštu krizu muškog identiteta. Kako kraj, kada dominiraju u politici i finansijama, drže većinu mjesta u skupštini i bolje su plaćeni za isti posao od žena?  

“Kraj muškaraca”  

Zato što su gubitnici u sveopštoj ekonomskoj krizi, tvrdi ona, jer su suviše kruti i nefleksibilni. Ekonomska kriza u Americi teže je pogodila muškarce, jer se žene lakše prilagođavaju novim potrebama tržišta rada, kaže ona.  

Iako Rosinova svoje tvrdnje temelji na analizi američkog muškarca, svoja saznanja primjenjuje u cijelom Zapadnom svijetu u kome žene iz godine u godinu postižu bolje uspjehe u obrazovanju, a manuelni poslovi u kojima su muškarci bili nezamjenjivi odlaze u prošlost dok rastu uslužni, od prosvjete do medicinske njege, do sada mahom rezervisani za žene.  

Za razliku od žena koje sve više zadiru u muške poslove i zanimanja, muškarci teško ulaze u ženska. Iako rad u industrijskoj proizvodnji nestaje, jer ga zamjenjuju mašine ili jeftinija radna snaga na Istoku, muškarci se teško odlučuju da prihvate “ženske poslove”, čak i ako su jedini dostupni, kaže Hana Rosin.

 

cure.ba

Komentari

komentara