Zdravlje

RAK MATERICE: 5 simptoma za koje svaka žena treba da zna!

Napisao H. H.

Postava materice, endometrijum, može se posmatrati i kao vrtna leja u koju se može “posijati” trudnoća. Međutim, ovdje ponekad mogu rasti i neke druge stvari, uključujući kancerogene ćelije. Rak tijela materice ili rak endometrijuma, pogađa više miliona žena godišnje, a to je i drugi najčešći oblik raka koji se može razviti kod žena (prvi je rak dojke). Nažalost, još uvijek ne postoji standardizovani test kako bi se on i otkrio.

Papa test ne može otkriti rak tijela materice, a većina žena koje ga imaju istovremeno imaju uredan papa test. Da bi se oboljenje otkrilo, potrebno je uraditi transvaginalni ultrazvuk ili CT skeniranje (zajedno sa biopsijom), a što ipak nije preporučljivo ukoliko ne postoji jak razlog za sumnju da imate ovo oboljenje.

Prvi korak zaštite svakako je poznavanje faktora rizika: rak tijela materice može se razviti u bilo kojem životnom dobu, ali je najčešći između četrdeset i pete i sedamdeset i četvrte godine života. Gojaznost, dijabetes i korištenje hormona estogena povećavaju rizik. Takođe, faktori rizika mogu biti i menopauza koja je kasnija nego što je to uobičajeno i početak mensturalnog ciklusa u veoma mladom dobu. Ipak, najvažnija stvar je da znate znakove upozorenja, odnosno simptome. Sljedećih pet su najčešći.

Neobjašnjivo vaginalno kravarenje

Ovo je najčešći znak da je riječ o raku tijela materice. Zapravo, abnormalno krvarenje dešava se u 90% slučajeva. Ako ste u postmenopauzi i odjednom se desilo da su vam potrebni higijenski ulošci ili tamponi, to nije normalna situacija. Nakon menopauze, žena ne bi smjela imati menstruaciju. Ukoliko vam se to ipak dešava, hitno se obratite doktoru.

Kod mlađih žena, menstruacije koje su obilnije nego inače, menstruacije koje traju duže nego što je to uobičajeno ili menstruacija između ciklusa, znaci su upozorenja.

Neobični sekret

Sekret je sasvim normalna pojava, ali ako njegova količina i boja izgledaju drugačije nego uobičajeno, ne može škoditi da provjerite šta se dešava. Ako ste nedavno prošli kroz menopauzu, trebalo bi da znate da pojava sekreta nije uobičajena nakon što prestanete dobijati menstruaciju. Ako vam se to ipak dešava, obratite se doktoru.

Bol u karlici koji ne prolazi

Neće svaka žena koja ima rak tijela materice osjećati i bol u predjelu karlice, ali kod nekih žena on se javlja, naročito ako je rak “prisutan” duže vremena. Ako se materica uvećala zbog raka, bol i grčevi prilično su česta pojava. Možete osjećati bol prilikom odnosa ili prilikom mokrenja. Međutim, konstantna nelagoda znak je da bi trebalo da posjetite doktora.

Česti odlasci u toalet

Da li zbog pritiska u predjeu karlice morate češće da idete u toalet? Vaša bešika i crijeva mogu biti prilično dobar pokazatelj problema sa matericom, uključujući i rak. Česti odlasci u toalet, problemi sa mokrenjem i bolno mokrenje mogu biti simptomi raka tijela materice. Takođe, krv u stolici još je jedan od znakova na koje je potrebno obratiti pažnju.

Gubitak kilaže bez razloga

Ako doživljavate ovaj simptom, to može značiti da se vaše tijelo već duže vrijeme bori sa ovim problemom. Gubitak težine je rijetkost, ukoliko se ne radi o uznapredovanom obliku raka. Ako broj na vagi pada svaki put kada se važete, a posebno ako imate druge ginekološke probleme, obratite se doktoru što prije, pise…minimagazin.info

Komentari

komentara