Zdravlje

Prof. dr. Dževdet Smajlović: Koga najčešće pogađa moždani udar

Napisao H. H.

I pored značajnih napredaka u medicini u posljednjih 20 godina, naročito u polju neurologije, moždani udar (infarkt mozga, šlog) u svijetu se i dalje nalazi na drugom mjestu kao uzrok smrti, a na trećem kao uzrok onesposobljenosti. Najčešće se javlja kod radno aktivnog stanovništva, od 40-te do 60-te godine života, a u posljednje vrijeme i kod mlađih osoba.

Potvrdio je to za Coolstyle prof. dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, naglašavajući kako godišnje, od ukupno 1.700 primljenih pacijenata na ovoj Klinici, njih čak 1.100 su osobe sa simptomima moždanog udara.

– Moždani udar je najčešća neurološka bolest kod odraslih, a to znači da je u svim klinikama i odjeljenjima za neurologiju u BiH, najmanje 50 posto ukupnih kapaciteta, “zauzeto” osobama sa ovim neurološkim poremećajem. Često kažem kako je moždani udar zdravstvena katastrofa jer za njega vrijedi tzv. pravilo jedne trećine. Šta god uradili za takvog pacijenta u prvih nekoliko mjeseci, jedna trećina obavezno će umrijeti, jedna trećina će imati izraženu onesposobljenost, dok će se svega jedna trećina moći vratiti uobičajnim životnim aktivnostima. To znači da mi u startu, kod skoro dvije trećine pacijenata, imamo nepovoljan ishod – ili smrt ili teška invalidnost – ističe Smajlović u povodu 29. oktobra Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara.

Šlog se javlja iz dva razloga – zbog začepljenja krvnog suda (ishemični moždani udar) i krvarenja unutar moždane mase ili oko mozga (hemoragijski). Ishemični je češći i na njega otpada skoro 80 posto svih moždanih udara.

Komentari

komentara