Zdravlje

Senf – saznajte šta sve liječi

Napisao H. H.

Senf je odličan izvor bjelančevina i selena, dobar je izvor vitamina E, magnezijuma, gvožđa i fosfora.

U slučaju da ste prehlađeni i da vas grebe grlo, pomiješajte senf, pola limuna, pola kašike soli i meda i pola šolje vrele vode. Nakon 10 minuta, kada se tečnost ohladi, uzmite gutljaj. Ova mješavina nema baš prijatan ukus, ali je jako efikasna u borbi protiv prehlade i grlobolje.

Kada dođe ljeto i ukoliko vam se desi da izgorite na suncu izgorite na suncu odlično je da se namažete debelim slojem senfa i bolovi i neprijatno crvenilo će se smanjiti.

Senf će vam pomoći i da opustite mišiće koji vas bole kasnije, recimo, pretjerane fizičke aktivnosti. Ako osjećate bol kroz cijelo tijelo, napravite sebi kupku. Pomiješajte dvije kašike senfa, kašiku morske soli i smjesu uspite u kadu sa vodom. Nakon ove kupke, poželjno je da se istuširate i isperete, kako biste sa tijela uklonili miris senfa.

Ako patite od bolova u donjem dijelu leđa, pomozite sebi sa jednostavnom pastom koja se pravi od sjemena slačice i dva puta više brašna. Ove sastojke lagano pomiješajte sa malo tople vode i nanesite na bolno mjesto. Zamotajte zavojem ili krpom i tako držite pastu oko pola sata, a onda isperite toplom vodom, piše “Kućni lekar“…

Komentari

komentara