Zdravlje

RIJEŠITE SE LOŠE NAVIKE – Super trikovi da lakše prestanete pušiti

Napisao admin

Evo nekoliko korisnih savjeta iz knjige „Svijet koji čeka da ga udahnete priručnik za optimističko odvikavanje od pušenja“, uz pomoć kojih ćete lakše prevazići krizu.


Prestanak pušenja (foto: cure.ba)

Pijuckajte toplu vodu

Mlaka ili odstojala voda nije ono što ljudi žele poslije dobrog obroka. Pa ipak, upravo mlaka voda vam može pomoći. Pušači, kao što je poznato, piju mnogo manje vode nego nepušači. Iz nekog nedovoljno objašnjenog razloga, pušači na svaku malu žeđ reaguju paljenjem cigarete, a svoju potrebu za tečnošću utažuju uglavnom unošenjem kafe, sokova ili alkohola. Mlaka voda koju ćete uzeti u periodu najžešće krize ubija želju za cigaretom. Pravilno raspoređeni gutljaji mlake vode mogu ovu želju svesti na minimum i tokom više sati. Istovremeno, voda čini bržom detoksikaciju organizma pa i sama želja za pušenjem tokom vremena postaje bljeđa. Ako pijete puno dobre zdrave vode u periodu detoksikacije čišćenje vašeg organizma od nakupljenih otrova će biti manje bolno i kraće će trajati.

Radite vježbe disanja na svježem vazduhu

Što više vremena provodite na čistom vazduhu, čist vazduh će vam biti sve potrebniji. S vremenom, ako budete imali sreće, zadimljen i prljav vazduh će vam smetati do te mjere da ćete izbjegavati i samu pomisao da se nađete u blizini dima.

Godinama sticana navika na prljav vazduh brže će iščeznuti ako radite vježbe za disanje na svježem vazduhu. Takvih vježbi je mnogo, a suština svih njih je da lagano udišete i izdišete dok je vaš grudni koš naizmjenično u različitim položajima – od nagnutosti naprijed i nadesno ka unazad i nalijevo, baš kao što se kreće kazaljka sata. Pored toga što ubrzavaju detoksikaciju vašeg organizma, vježbe disanja će vam donijeti i neočekivanu dobit – učiniće da vaš glas zablista. Naime, operskim pjevačima one pomažu da iz pluća izvuku teške tonove.

Umivanje donosi olakšanje

Nije baš jasno kako to tuširanje uspijeva da potisne želju za cigaretom, ali definitivno uspijeva. Stručnjaci kažu da je od svega najpreporučljivije naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom. Nije neophodno da u periodu odvikavanja morite sebe još i hladnim tuševima. Sam dodir sa vodom, čak i obično umivanje donosi divno olakšanje.

Koliko mi je poznato, ni prskanje nije zabranjeno! Ako pri tome imate nekoga s kim možete da ga praktikujete, tim bolje. Igra spada u djetinjaste stvari, upravo ono što najbolje rješava problem napetosti.

Okružite se mirisima

Prestanak pušenja je vrijeme otkrića za sva vaša čula, a naročito za dva- čulo mirisa i čulo ukusa. Vrijeme pušenja je zapravo skoro bezmirisno doba. Sjetite se samo svih onih upala sinusa, bronhitisa i kijavica. Sjetite se da je vašem nepcu uvijek bilo potrebno nešto začinjenija hrana nego vašim ukućanima. Ali, srećom, doba nikotinskog skafandera napokon je za vama.

Dok prestajete da pušite, osjetićete prastare, skoro zaboravljene mirise. Budući da dolaze iz dubina vaših sjećanja, ti mirisi će često biti praćeni veoma jakim emocijama. U početku to vas može uplašiti, ali poslije izvesnog vremena ćete shvatiti kako jednostavno možete odvratiti svoje čulo njuha od nikotinskog zova. Da, divno je kada vaša spavaća soba miriše na cvijet pomorandže, a kupatilo na slankaste morske alge i talase.

doznajemo.com

Komentari

komentara