Zdravlje

OTKRIJTE IH NA VRIJEME: Ovo su simptomi bolesti od koje je umrla Donna Ares!

Nakon neprekidne borbe sa kancerom, Dona je izgubila bitku. Ona nas je navela da ponovo razmislimo o simptomima bolesti, i kako da ih prepoznamo na vrijeme. Dona je 2014. godine otkrila da boluje od raka pluća. Dugo se borila sa ovom bolešću, ali joj se 2015. ponovo vratila kroz metastaze. Borila se svih ovih godina, sve do juče dok nije završila svoju dugogodišnju bitku sa opakom bolešću. Sa rakom pluća se bori mnogo ljudi u Srbiji

`Kod žena se najčešće javljaju maligni tumori dojke, debelog crijeva, pluća i grlića materice. Broj oboljelih i umrlih od malignih oboljenja je u neprekidnom porastu“, kaže mr sc. med. dr Ana Jovićević, za Blic, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

 

Simptomi i uzročn

ici raka pluća

 

“Uporan kašalj, pojava krvi u ispljuvku ili ponavljane upale pluća mogu biti simptomi raka pluća“, dodaje doktorka.

 

Kada je riječ o tome šta može da izazove kancer, doktorica kaže da je rak samo u malom procentu posljedica djelovanja genetskih faktora, a da se u većini slučajeva javlja kao rezultat stila života, odnosno našeg ponašanja i uticaja sredine.

 

“Za rak pluća najznačajniji uzročnik je pušenje. Rizik mogu da povećaju i drugi faktori – izloženost duhanskom dimu u okruženju, odnosno pasivno pušenje, izloženost u životnoj ili radnoj sredini radonu, azbestu ili silikatima u rudnicima, aerozagađenje ili profesionalna izloženost pojedinim hemijskim jedinjenjima“, napominje doktorka.

 

Najvažnije faze liječenja

 

“Prve korake liječenja predstavljaju postavljanje dijagnoze i određivanje u kom je stadijumu rak. Na osnovu podataka o pacijentu i karakteristika bolesti, tim stručnjaka različitih specijalnosti donosi odluku o načinu liječenja koje je najčešće kombinacija više terapijskih pristupa: hirurgije, zračne terapije, hemioterapije, hormonoterapije ili biološke terapije“, objašnjava lekar.

 

Kako dodaje uspješnost liječenja zavisi od vrste maligne bolesti, stadijuma bolesti u trenutku kada se dijagnoza uspostavi i blagovremenog liječenja.

 

“Pored uspješnosti liječenja, savremeno onkološko liječenje ima za cilj da obezbijedi i zadovoljavajući kvalitet života osoba koje boluju od raka“, naglašava dr Jovićević.

 

Mjere prevencije

 

Među mjerama borbe protiv raka pluća, ali i ostalih oblika kancera prevencija ima najvažnije mjesto.

 

“Postoji primarna prevencija u koju se ubraja zdrav način života, odnosno sljedeće mjere predostrožnosti: zabrana pušenja, zaštita od izloženosti duhanskom dimu, pravilna ishrana, fizička aktivnost i sprečavanje gojaznosti, izbjegavanje alkohola, zaštita od prekomjernog izlaganja UV zračenju, prevencija i liječenje infekcija povezanih sa malignim bolestima, odnosno vakcinacija protivhepatitisa B, vakcinacija protiv HPV“.

(Alo.rs)

Komentari

komentara