Zdravlje

PODMUKLA ženska bolest – OPADA vam kosa ili ste debeli u području STOMAKA?

Napisao H. H.

Poremećaj sistema endokrinih žlijezda među ženama je čest i pojavljuje se u reproduktivnom periodu, zove se sindromom policističnih jajnika.

Fascinantno kod sindroma policističnih jajnika je da je polovina od 20 miliona žena koje ga imaju u svijetu čak i ne zna da to imaju. Još jedna strašna stvar je to da može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i dijabetes. Sindrom policističnih jajnika (PCOS) znači da jajnici sadrže malo tečnosti – folikula – koje se nalaze u svakom jajniku.

Tačan uzrok PCOS je još uvijek nepoznat, ali se vjeruje da se pojavljuje kada višak inzulina uzrokuje povećanu proizvodnju muških hormona – androgena.

Simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju, iako oni mogu varirati od žene do žene, a to su:

Gubitak kose

Imate problema sa spavanjem

Apnea je snažno povezana sa sindromom policističnih jajnika. To je stanje koje se odlikuje stalnim zaustavljanjem  disanja dok spavate. To može biti zaista opasno jer bi to moglo dovesti do srčanih problema, visokog krvnog pritiska, gojaznosti.

Sticanje težine na trbuhu – S obzirom na otpor inzulina, masti će se čuvati i vaš mozak će misliti da ste u gladni. I to dovodi do debljanja naglog.

Nepravilan menstrualni ciklus – Menstrualni ciklusa će kasniti i u rijetkim slučajevima se neće ni pojaviti ako je ovulacija spriječi.

 

Komentari

komentara