Zdravlje

Kupanje ili tuširanje? Ove činjenice olakšat će vam odluku!

Napisao H. H.

Što je bolje, kupanje i namakanje u kadi ili tuširanje? Za kupku se troši znatno više vode i energije za zagrijavanje dok je tuširanje ekološki opravdano.

Ako ste umorni i želite se razbuditi, tuširanje je puno bolja opcijaod kupanja. Za razliku od tuširanja, kupka vas opušta, umiruje, pa čak i uspavljuje. Ali, treba znati kako nije poželjno koristiti pretoplu vodu ni za kupanje ni za tuširanje. Idealna temparatura vode je oko 37 stepeni. Evo i nekoliko osnovnih razlika između tuširanja i kupanja, piše “Ordinacija“…

Tuširanje

Kažu da je tuširanje više “higijenski” jer ima trenutan efekat ispiranja za razliku od kupke u koj se namačemo, pa nečistoća i sredstva za pranje ostaju u vodi, a ispiremo ih tek prilikom izlaska iz kade.

Razbuđuje nas i puni energijom

Ne zahtjeva nikakvu pripremu, praktično je i jednostavno.

Protok vode, a time i jačina pritiska na kožu, može se regulisati ne samo miješalicom nego i s pomoću glave tuša. Sve su popularniji tuševi s tzv. “wellness” efektima poput masaže i različitih način raspršivanja vode.

Kupanje

Ravnomjerno i dubinski djeluje na cijelo tijelo pružajući ugodan osjećaj bestežinskog stanja.

Kupke su odlična terapija za ublažavanje bolova i opuštanje nakon napornog dana, a u tome pomažu i hidromasažne kade.

Neka naučna istražiavanja pokazala su da žene koje se radije odlučuju za kupku nego za tuš, češće obolijevaju od vaginalnih i urinarnih infekcija.

Komentari

komentara