Zdravlje

Negativni uticaji – Praktični savjeti da zaštitite ruke od hladnoće

Napisao admin

Zimi je koža ruku najviše izložena negativnim uticajima. Grijanje u zatvorenim prostorima, hladan vjetar i niske temperature dovode do izrazitog isušivanja kože ruku, čestog perutanja i ranica, pogotovo u pregibima i između prstiju.


Njegovane ruke (foto: cure.ba)

Veliki uticaj na isušivanje kože ima i često pranje ruku, pogotovo u vrijeme kada haraju virusi i kada je učestalo pranje jedan od velikih uslova očuvanja zdravlja organizma. Naime, bez obzira na tip sapuna, svako pranje u određenoj mjeri skida hidrolipidni film s kože, čime se smanjuje njena otpornost prema mikroorganizmima. Ni nokti nisu pošteđeni nedaća. Zbog smanjene konzumacije voća i povrća zimi te, posljedično, manjeg unosa vitamina i minerala nokti često pucaju i listaju se.

Evo nekoliko praktičnih saveta za lijepe i negovane ruke i nokte zimi:

• Kada izlazite na hladnoću, obavezno navucite rukavice. One štite ruke od vjetra i hladnoće te smanjuju isušivanje kože.

• Nakon svakog pranja ruku nanesite kremu za ruke bogatu lipidima – obnoviće hidrolipidni sloj te nahraniti i omekšati kožu.

• Jednom nedjeljno uradite piling ruku – ukloniće mrtve ćelije kože i učiniti je mekšom, a sastojci kreme će lakše prodrijeti u kožu.

• Svako veče prije spavanja priuštite rukama kraljevski tretman – obilno umasirajte kremu za ruke kako biste podstakli cirkulaciju i navucite pamučne rukavice. One će vam zagrijati ruke i krema će se bolje upiti.

• Povećajte unos vitamina i minerala kako biste spriječili pucanje i listanje noktiju.

Kada birate kremu za ruke, odaberite onu koja stvara zaštitni sloj na koži, ali ne smije biti ljepljiva jer tada onemogućuje disanje kože, a time i njeno normalno funkcionisanje. Nije dobro ni da je premasna – ovaj kriterijum je praktične prirode i cilj mu je da spriječi neželjene masne mrlje na odjeći i u kući. Pazite na sastojke i pokušajte da izaberete kremu koja na sadrži parabene, mineralna ulja i vještačke boje, piše Jutarnji.

cure.ba

Komentari

komentara