Zdravlje

Doktori krenuli da joj operišu slijepo crijevo, ali kad su napravili rez, unutra su ugledali SVJETSKI FENOMEN!

Napisao H. H.

Doktorima je odmah bilo sumnjivo što se pacijentkinja, sa simptomima upale slijepog creva, žalila na bolove na lijevoj strani stomaka.

Osoblje ove zdravstvene ustanove suočilo se sa pacijentom, kakav se rijetko a većina hirurga nikad i ne sretne u medicinskoj karijeri, prenosi “Telegraf“.

U bolnicu je, naime, primljena žena (40) koja se požalila da ima bolove sa lijeve strane stomaka koji su identični simptomima upale slijepog crijeva.

Ljekarima je, odmah bilo sumnjivo što se ona žali na takve bolove na lijevoj, kada je slijepo crijevo na desnoj strani stomaka.

Nakon što su ga pregledali, ljekari su ostali u čudu.

Ispostavilo da je pred njima medicinski fenomen – ženi se umjesto na desnoj, slijepo crijevo nalazilo na kontra strani..

Riječ je o slučaju “situs inversus“, kod kojeg su unutrašnji organi razmješteni na suprotnim stranama od uobičajenih, kao da se posmatraju u ogledalu.

Ustanovljeno je da pripada grupu od 0,01 posto ljudi na svijetu koji imaju “sitis inversus“.

Pacijantkinja je odmah operisana, a prilikom intervencije slijepo crijevo joj je odstranjeno sa lijeve strane trbuha. Ona se uspješno oporavlja.

Hirurg Moma Jakovljević, pomoćnik direktora KBC “Dr Dragiša Mišović” objašnjava za “Telegraf” da se radi o urođenoj mani koju karakterišu okrenuti organi na kontra stranu, što znači da se ovoj pacijentkinji pored slijepog crijeva, ni drugi organi ne nalaze na mjestima na kojima bi trebalo.

– Sitis inversus predstavlja medicinski fenomen koji se dešava jednom u milion ljudi. Stomak izgleda kao da je neko naopačke okrenuo ograne, kao kada se gledate u ogledalu. Radi se o prirodnoj rijetkosti, gdje su svi organi zdravi ali sve što u stomaku treba da bude lijevo je desno. Jestra i žučna kesa nisu s desne nego sa lijeve strane, a slezina je desno – objašnjava Jakovljević.

Za 35 godina karijere, Jakovljević kaže da je vidio jedan ovakav slučaj:

 Pacijenta je boljelo sa lijeve strane. Nismo znali šta mu je pa smo ga otvorili i odmah ustanovili da mu je slezina umjesto lijevo, desno, a jetra umjesto desno, lijevo. Ja sam ovakav slučaj vidio jednom, a neki hirurzi nikad ne vide.

Prema njegovim riječima, same operacije pacijenata sa ovakvim manama, nisu opasne, osim što bol na kontra strani zna da zavara. Danas je dijagnostika, međutim, uznapredovala, a i ultrazvukom se može sve vidjeti.

Komentari

komentara