Zdravlje

Sok koji oporavlja tijelo za jedan dan, potpuno čisti crijeva, a teške bolesti ublažavaju…

Napisao H. H.

Od uobičajenih poteškoća i tegoba poput lošeg tena, neprijatnog zadaha, nadimanja i zatvora mogu brzo nestati.

Sokovi i supe koje pripremate kući su bolji od kupovnih imitacija iz prodavnice. Tako ćete moći da pazite na njihov sastav, nećete dobiti proizvod s dodatnom količinom soli i šećera i sa smanjenim procentom vlakana. Domaći sokovi su svježiji, to znači da su hranljive materije i vitamini sačuvani. Izbalansiran sok trebalo bi da bude poput čaše vina, nešto što ćete pijuckati uživajući u njemu. Upozorenje je da sokovi mogu da budu prejaki za probavu. Navikli smo se na to da bi voćni sokovi trebalo da budu gusti i jaki, a zapravo mnogi su ukusniji razblaženi. Povremeno možete popiti gust sok, ali inače ga razredite. Za probavu je najvažnije da unosite dovoljno vode. Sok ili smuti od sirovih sastojaka nije preporučljivo piti uveče, tijelo neće imati dovoljno vremena da ih svari. Sirova hrana strogo je rezervisana za dan. Uveče pijte čaj, a ako želite nešto konkretnije, neka to bude domaća supa. Po hranljivom sadržaju ne zaostaju mnogo za sokovima, a tijelo će ih lakše apsorbovati.

PREPORUKA JELOVNIKA ZA DAN

Sokove i supu pijte polahko i uživajte u svakom gutljaju. Prije podne ili poslije podne uzmite bademe i brokoli kako biste dobili energiju iz proteina. Tokom dana pijte i vodu.

GLAVNE NAMIRNICE

Tijelo treba pripremiti za predstojeću nedelju. Sok za doručak sadrži voće koje čisti od toksina, đumbir i alkalno začinsko bilje za čišćenje crijeva. Grejp je pun vitamina i vlakana i zajedno s đumbirom pomoći će da se probavni sistem pripremi. Začinsko bilje je zvijezda soka za ručak. Uzmite sezonsko bilje, a peršun je uvijek dobar izbor jer je snažan antioksidans. Bademi i brokoli dat će energiju. Blag povrćni čaj uveče omogućit će želucu da se odmori od napornog rada.

SOK ZA DOBRO JUTRO

Za prvi dan potreban Vam je sok koji će očistiti organizam. Slatkoća crvene jabuke ublažiće gorčinu grejpa, a uz to dodajte sok salatnog povrća za početak dana.

Sastojci potrebni za ovaj recept su:

pola grejpa,

1 limun,

2 stabljike celera,

pola krastavca,

3 rotkvice,

1 crvena jabuka,

Komentari

komentara