Zdravlje

OPASNIJE JE NEGO ŠTO MISLITE: Ako vaš JEZIK izgleda ovako, odmah se javite doktoru!

Napisao H. H.

Svaki organ u našem tijeli ima specifičnu funkciju, ali jezik je izuzetak.

No, da li ste znali da vam jezik može puno reći o stanju vašeg ukupnog zdravlja?

Prema svojoj formi, boju, mirisu i tako dalje možete utvrditi da li ste zdravi ili ne, i sa čime imate problema. Evo vodiča za različite simptome koje jezik može pokazati i šta oni mogu značiti.

Gladak i ružičasti jezik

Ako je jezik roze boje i gladak, to znači da ste generalno zdravi. Vjerovatno imate sitne šupljine po površini koje se zovu papile i zahvaljujući njima možete probati različite ukuse.

Mapski jezik

Ovo je vrlo zanimljivo stanje zvano lingua geographica, ali je potpuno bezopasno. Jedina stvar koja može predstavljati problem ako imate ovaj obrazac je veća osjetljivost na određene vrste okusa, kao začini i pasta za zube. To je genetsko stanje i prema medicini to nije zdravstveno stanje.

Bijele linije na jeziku

Ovo je simptom jedne od najčešćih bolesti u ustima koji se zove lihen planus. Može biti prilično neugodno, što u nekim slučajevima uzrokuje nekontrolisano svrab i povećanu osjetljivost. Ne postoji terapija.

Plikovi na vašem jeziku

Obično traju nedjelju ili dvije i nestaju, ali ako traju duže, trebalo bi da ih provjerite. Možda su znak raka.

Pukotine

Ovo stanje se pojavljuje kada starite, ali se ne brinete. Ako primiejtite otok , obratite se liječniku jer to može biti simptom Melkersson-Rosenthal sindroma.

Komentari

komentara