Zdravlje

ZA NEPOVJEROVATI – Doktori uzgajaju novi nos čovjeku na njegovoj ruci! (FOTO)

Napisao admin

Čovjeku, koji je zbog raka kože ostao bez nosa, u proceduri koja se primjenjuje po prvi put u medicini, doktori uzgajaju novi nos da bi hirurzi mogli ponovo da ga prišiju na njegovo mjesto.


Operacija (Foto: ilustracija)

Britanskom biznismenu (56), koji je izgubio nos zbog raka, raste novi nos na ruci, koji stručnjaci iz Londona planiraju da na kraju uklone i zašiju ponovo na njegovo lice.
Nos će osjećati dodir i miris, a biće potpuno isti kao pacijentov stari nos – malo iskrivljen. “Njegov nos je bio malo savijen u lijevo i mi smo ga pitali da li sada želi da bude prav, ali je on rekao ne, već želi da bude potpuno isti”, rekao je profesor Aleks Seifalin.

Novi nos je začet u staklenom kalupu, napravljenom na osnovu starog nosa, koji je poprskan sintetičkim materijalom koji liči na saće, da bi se stvorio okvir za koji matične ćelije mogu da se vežu.Zatim je kalup uklonjen, a saće sa milionima ćelija ubačeno pod razvučenu kožu na ruci prije dva mjeseca. Poslije bar tri mjeseca rasta na ruci, nos će biti uklonjen sa ruke i prišiven na lice u operaciji koja ne bi trbala da ostavi nikakve ožiljke.

Profesor Aleks Seifalin se nada da će jednog dana doktori uspjeti da stvore cijelo lice u laboratoriji i kaže da bi ova procedura mogla da pomogne povrijeđenima u saobraćajnim nesrećama i ranjenim vojnicima.

smedia

Komentari

komentara