Zdravlje

Vremenska prognoza / VAKULA: ‘U odnosu na ono što nas čeka za vikend, naredna dva dana djeluju gotovo idilično’

Napisao A. K.

Meteorolog Zoran Vakula objavio je novu vremensku prognozu u kojoj je najavio nastavk vrućeg vremena do vikenda, koji donosi veliku promjenu vremena.

‘Unatoč početku druge polovine kolovoza, na kopnu i mjestimičnoj jutarnjoj svježini – poslijepodnevna vrućina ne posustaje. Dapače. Do subote će biti sve toplije, ponegdje i vrlo vruće, uz južinu, nekima i neugodno sparno, a zatim opet nagla i burna promjena, uz pad temperature i za desetak stupnjeva. Pljuskova i grmljavine bit će gotovo sigurno, gdjekad vjerojatno i olujnog nevremena, a na Jadranu će nevolje stvarati i najprije jako jugo, pa još više – jaka i olujna bura – već potkraj subote na sjevernom dijelu, u nedjelju posvuda. U odnosu na to – četvrtak i petak, usprkos vrućini, djeluju gotovo idilično’, prognozirao je Vakula za HRT.
Do kraja radnog tjedna – vruće
Slavonija, Baranja i Srijem bit će pretežno sunčani uz najvišu temperaturu od 32 i 33 stupnja Celzijeva. Očekuju se topliji noć i jutro. U središnjoj će Hrvatskoj temperatura rasti sve do 33 stupnja. No, sunce će povremeno sakriti visoki koprenasti oblaci, a ujutro se može očekivati i sumaglica, prognozira Vakula.
Danju stabilno i toplije nego u srijedu, u unutrašnjosti uz slab vjetar, a na moru često umjeren, gdjekad na udare i jak – ujutro bura, najjača podno Velebita, zatim maestral, izraženiji oko Zadra.
Istra i sjeverni Jadran također će biti prilično topli, mjerit će se od 27 do 30 stupnjeva Celzijevih, dok će unutrašnjost Istre ići čak do 34.
U Dalmaciji se nastavlja izrazito vruće vrijeme. Temperature će rasti do 36 stupnjeva, a posebno će toplo biti u unutrašnjosti Dalmacije gdje će biti nestabilnije nego na obali. Mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi.
Podjednake vremenske i morske prilike bit će i na jugu Hrvatske, gdje je također moguć poneki pljusak, uglavnom u Konavlima te oko Metkovića i Ploča.
Vikend donosi drastičnu promjenu
Petak i subota bit će još topliji, uz južni vjetar. No, kraj subote donosi promjenu vremena koja će se nastaviti i u nedjelju. Temperatura će pasti, puhat će jak vjetar, mjestimice i olujan sjeverni i sjeveroistočni.
Očekuju se pljuskovi i grmljavina, a moguća su i olujna nevremena s tučom.
U noći na nedjelju i tijekom nedjelje oblaci i vjetar premještat će se sve do juga Jadrana, ponegdje su ponovno moguće i pijavice.
Temperatura zraka snizit će se manje na obali nego na kopnu, gdje će njezin pad biti zamjetan. Nedjeljno će poslijepodne tako biti još hladnije od subotnjeg, i to za otprilike desetak stupnjeva.

Net.hr

Komentari

komentara