Zdravlje

ČAROBNA BILJKA ZA ŽENSKE PROBLEME: Oko nas raste kao korov, a ni ne slutite da sprečava sve muke!

Napisao A. K.

Mnogi nisu ni čuli za ovu biljku, ali njeno dejstvo će vas potpuno iznenaditi.

Virak (lat. Alchemilla vulgaris) sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C.

Zahvaljujući velikoj količini tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo.

Poznati švajcarski travar Johan Kinč tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbeći upotrebom čaja od virka.

Virak je najbolji biljni izbor za lečenje neplodnosti. Deluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća.

Takođe je efikasan kod pojave policističnih jajnika.

Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak deluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze.

Vaginalno ispiranje i tamponi sa virkom delotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite poput vaginaleta.

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.

Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka, agrimonin, sprečava pojavu raka dojke.

Čaj od virka

Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvek u gutljajima po dve šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje

U litri vode skuvajte 30 do 50 grama osušene biljke bez korena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih problema.

Važno je napomenuti da osobe koje imaju probleme sa stomakom, jetrom ili žuči, trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama

Kurir.rs

Komentari

komentara