Zdravlje

Internet ovisnici – Bolesni od interneta

Napisao admin

Ovisnost o internetu je na inicijativu australijskih psiholog uvrštena u međunarodni Dijagnostički i statistički priručnik menatalnih poremećaja.


Žena (Foto: Cure.ba)

Oni koji ne mogu da se odvoje od kompjutera, mobilnih telefona, brojnih gadgetsa, od internet igrica, SMS-ova moraće da se suoče sa tim da su – zreli za psihološko liječenje. Jer, neprestano korištenje ovih tehnoloških spravica ima iste simptome kao i drugi poremećaji ovisnosti,  to su, između ostalog, manjak koncentracije i emocionalna zatvorenost.

Australijski profesor psihologije Michael Kirios tvrdi da nije samo dugotrajno i hiperkoncentrirano igranje kompjuterskih igara veliki i rastući problem u čitavom svijetu, već opasnost leži i u sve većem korištenju tehnologija u cjelini. 

Poseban problem, ukazuju australijski stručnjaci, predstavlja ovisnost djece od igrica na internetu. Tinejdžeri i djeca čine čak 70% pacijenata koji zbog svoje ovisnosti odlaze kod psihologa, a među njima ima i mališana od 12 godina. Psiholozi predlažu da se više sredstava uloži u ispitivanje ovog poremećaja.

 

cure.ba

Komentari

komentara