Zdravlje

Detalji tragedije u Hrvatskoj: Je li živ, je li živ?, vikala je majka dječaka

Napisao A. K.

Je li živ, je li živ?, vikala je majka dječaka (13) iz Srbije kojeg su preksinoć iza 19 sati u uvali Mala Lozna u Postiri na Braču pronašli na dnu mora 50-ak metara od obale.

Neuspješna reanimacija

 

Iako su mu u pomoć odmah priskočile dvije medicinske sestre koje su se našle na plaži, ljekar iz Engleske na godišnjem odmoru i vozilo Hitne pomoći iz Supetra dječaka nisu uspjeli da spase. Sat vremena pokušavali su da ga reanimiraju, a onda su konstatirali smrt.

 

– Iznajmili su kajak, on i njegovi prijatelji, od 17 do 19 sati, ali su ga vratili već oko 18.25. Kazali su da im je dosta, dvojica su otišla na školsko igralište na košarku, a on je rekao da će se još kupati – dobro je zapamtio sve detalje jedan od očevidaca.

 

– U 19 sati došao je jedan Slovenac da vrati pedalinu, bio je s porodicom i rekao: “Ima li neko masku, čini mi se da tamo neko roni ili je mrtav, ali ne želim da dižem uzbunu ako nisam dobro vidio?“ Dao sam mu masku i kad je došao na to mjesto počeo je da mi signalizira – priča očevidac.

 

Ležao na prsima

 

Sa sinom sam otišao tamo brodom, nastavlja, i zaista na dnu, na nekih sedam metara dubine je bilo tijelo, kao da leži na prsima.

 

– Odmah se pojavio i mještanin koji roni na dah do 50 metara dubine, izvukao ga na površinu, ubacili smo ga u brod i počeo sam oživljavanje. Kad smo došli do plaže, oko 19.10 sati, nastavili su s reanimacijom, ali nije bilo pomoći – kazao je mještanin, inače dugogodišnji policajac.

 

Majka dječaka za to je vrijeme bila na plaži. Kad su ga doveli na plažu, nesretna žena potrčala je prema njemu dozivajući njegovo ime.

 

– Nema se šta reći, strašna tragedija – kaže drugi očevidac, a djevojka koja je promatrala dramu na plaži kaže kako je bila uvjerena da će dječak oživjeti. Kako je u pitanju strani državljanin, provodi se obdukcija kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti – završava priču očevidac tragedije.

(Blic.rs)

Komentari

komentara