Zdravlje

METEOALARM IZDAO UPOZORENJE ZA OPASNO VRIJEME, BIT ĆE SPARNO I PAKLENO: Pogledajte gdje će biti najgore

Napisao A. K.

Veći dio dana pretežno sunčano, sparno i vrlo vruće.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima uz promjenjivu naoblaku povremeno pljuskovi s grmljavinom, koji su prema kraju dana mogući i u unutrašnjosti, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za utorak.
Vjetar slab do umjeren, u Gorskom kotaru i jak jugozapadni i južni, a na Jadranu većinom umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 31 do 36° Celzijevih stupnjeva.
Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje. Ono znači da će vrijeme biti opasno. “Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su mogući. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite upute dana od vaših državnih tijela”, stoji u objašnjenju.

Na istoku Hrvatske temperature do 37°C
U Slavoniji, Baranji i Srijemu u utorak će prevladavati sunčano i vruće, uz poslijepodnevnu temperaturu zraka od 34 do 37 °C. Puhat će jugozapadni i zapadni vjetar, u drugom dijelu dana prolazno sjeverozapadni i sjeverni, pri čemu će kasno poslijepodne i navečer porasti vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepodne mogući kiša i grmljavina
I u središnjoj će Hrvatskoj biti dosta sunca, ali će biti i razmjerno nestabilno, od sredine dana s čestom kišom i grmljavinom, poglavito u sjevernijim područjima. Pritom može lokalno biti i nevremena. Puhat će jugozapadni vjetar, u drugome dijelu dana prolazno sjeverni. Bit će malo manje toplo nego u ponedjeljak, ali i dalje vruće, piše HRT.
Malo će niža temperatura zraka nego prošlih dana biti i u gorju te na sjevernom Jadranu, gdje također može biti lokalnih pljuskova. Uz slab i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak more će biti uglavnom malo valovito.

Na srednjem i južnom Jadranu vrlo vruće, uz slabo i umjereno jugo
Na srednjem će Jadranu puhati jugo, slabo i umjereno, koje će u drugom dijelu dana okrenuti ponegdje na jugozapadni i zapadni vjetar. Uz to će biti pretežno sunčano te vruće i vrlo vruće, poglavito u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će najviša temperatura kao i danas biti viša od 35 °C.

Sunčano se predviđa i na jugu Hrvatske, gdje će prijepodne puhati umjereno jugo, a poslijepodne uglavnom slabo. More pritom malo i umjereno valovito, temperature oko 26 °C. Temperatura zraka većinom od 31 do 36 °C.

Od sredine tjedna vrućina će popuštati te će od četvrtka posvuda u kopnenom području najviše vrijednosti biti niže od 30 °C. Zapuhat će sjeverac i sjeveroistočnjak, na istoku i sjeverozapadnjak. Osim sunčanog vremena, bit će i promjenjive naoblake uz povećanu vjerojatnost za kišu i grmljavinu osobito u noći s utorka na srijedu i u srijedu ujutro te potkraj petka.
Sljedećih će dana pljuskovi na Jadranu biti rjeđi te se predviđaju uglavnom na sjevernom dijelu, i to posebno u srijedu. Jugozapadni vjetar i jugo od četvrtka će okrenuti na buru, koja će ponegdje biti i jaka. Zadržat će se uglavnom vruće, ali uz malo niže temperaturne vrijednosti nego prošlih dana.

Net.hr

Komentari

komentara