Zdravlje

Aspirin u borbi protiv tumora mozga

Napisao H. H.

Medicinski portali prenose interesantnu priču o moćnom oružju u borbi protiv tumora mozga koje može biti jedan sasvim običan lijek. Naime, jedan od najčešćih oblika tumora mozga, glioblastom, može se liječiti aspirinom u tečnom obliku.

Novoj verziji aspirina, nazvanoj “IP1867B“, dodate su dvije komponente čiji naziv još uvijek nije poznat javnosti, ali koje mogu biti i do deset puta efikasnije u uništavanju kancerogenih ćelija od hemioterapije. Ovo je rezultat jedne studije rađene na Univerzitetu u Portsmutu, koja je javnosti predstavljena 2016. godine u Varšavi, na naučnoj konferenciji posvećenoj ovoj bolesti.

Kreiranje tečnog aspirina predstavljalo je važan cilj za naučnike, budući da sastav ovog lijeka u formi tablete može imati neželjena dejstva na želudac. Nova verzija ovog lijeka ima sposobnost da prevaziđe krvne barijere u mozgu i tako stigne do kancerogenih ćelija. Sprovodeći testove na ćelijama zahvaćenim tumorom kod djece i odraslih sa glioblastomom, naučnici su utvrdili da je ovaj lijek efikasniji od bilo kog drugog lijeka koji se trenutno koristi u liječenju ovog oboljenja. Pored toga, ovaj aspirin ne šteti ni zdravim ćelijama.

Dalja testiranja lijeka se još očekuju, ali naučnici su uvjereni da takav pristup liječenju u kombinaciji sa hemioterapijom može donijeti izliječenje čak i u slučaju najtežih oblika kancera, piše “Red info portal“…

Komentari

komentara