Zdravlje

STIŽE NOVI TOPLOTNI VAL: IZDATO UPOZORENJE ZBOG OPASNOSTI ZA ZDRAVLJE!

Napisao A. K.

Državni hidrometeorološki centar izdao je upozorenje zbog novog toplinskog vala koji bi nas trebao pogoditi za vikend.

Umjereno opasno vrijeme za zdravlje ljudi najavljeno je već za područje Knina u četvrtak, a potom će se ono proširiti na ostatak zemlje u petak. Velika opasnost očekuje se u subotu i izdana je za Rijeku, Split i Dubrovnik.

Kad je riječ o vremenskoj prognozi za Hrvatsku za danas, očekuje se pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme. Uz umjeren i jak razvoj oblaka sredinom dana i poslijepodne mjestimice je u zapadnim kopnenim krajevima moguć pokoji pljusak s grmljavinom, uglavnom u Gorskom kotaru i unutrašnjosti Istre. Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu ujutro mjestimice bura, a od sredine dana zapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 28 do 33 °C.
Za vikend pak, za kad je izdano upozorenje, sedmodnevna prognoza prikazuje temperaturu daleko iznad 30 stupnjeva. Tako će u Zagrebu još u subotu biti pristojnih 32, ali u nedjelju temperatura će dosezati 36 stupnjeva Celzija. Jednako kao i u Karlovcu ili Sisku. No, u nekim gradovima poput Siska temperatura od 36 stupnjeva predviđena je već za petak. U subotu bi ona malo pala, pa u nedjelju opet porasla. U svakom slučaju tih dana bilo bi prilično vruće.

Pakao u ponedjeljak
No, u sedmodnevnoj prognozi zanimljiva je činjenica da nas pravi udar zapravo očekuje u ponedjeljak kada će 37 stupnjeva biti u Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Daruvaru, Novoj Gradiški, Osijeku, Požegi, Virovitici, Vukovaru, Vinkovcima. Temperatura od čak 38 stupnjeva prema trenutačnim prognozama DHMZ-a bit će u Novskoj.
Stoga bi možda bolja opcija tih dana bila, ako je ikako moguće, otići na more, gdje će vrućinu biti daleko lakše podnositi i kad je o temperaturi riječ, ali i o blizini osvježenja

Net.hr

Komentari

komentara