Zdravlje

Ljekovitost ruže – Lijek za akne, perut, reumu, giht

Napisao admin

Ruža je simbol velikih ljubavi, mnogih sklopljenih brakova, početnih ljubavi, zaljubljenosti, osjećanja, maštanja. Skoro ni jedna ljubavna scena u filmovima i serijama ne može proći bez ruže. Ruže se poklanjaju prijateljima, svojim najmilijima pa i pokojnicima se čak nose kao izražavanje znaka žaljenja i ljubavi prema njima. Ruža se smatra nezamjenjivim cvijetom i dostigla je vrhunac glamura među biljkama.


ruža (foto:cure.ba)

Mnogi zaljubljenici u ruže i hortikulturni stručnjaci krivi su što danas imamo preko hiljadu različith oblika i boja ruža, posebno onih divljih. Ona koja je korisna i koja djeluju na naše zdravlje je Turska ruža, Galska ruža, ruža stolista, divlja ruža.

Ljekovitost koju nam donosi ruža poznata je još od davnina što su potvrda stari zapisi koji su pronađeni u Egiptu, Indiji, Kini u kojima se mogu naći primjene ljekovitih sastojaka ruže.

Danas je poznato da se u ruži nalaze sastojci eteričnih ulja, treslovina, vinska, jabučna, limunska kiselina…

Latice ruže su se koristile i u kuhinji pa su ih domaćice mješale sa salatom, posipale pite od jabuka te koristile za pripreme likera kao i soka od ruže.

Donosimo Vam nekoliko recepata od ruže koje jednostavno možete napraviti i vi u svojoj kuhinji.

Sirup od ruža

Dvije šake ružinih latica preliti s pola litre vrele vode i ostaviti poklopljeno 24 sata. Procijediti i lagano zakuhati sa 250 grama šećera, a kad se šećer otopi dodati sok od 1 limuna i kuhati još pet minuta. Kod plućnih bolesti dnevno piti 2 – 4 velike kašike sirupa.

Vodica za masažu

Vodica u kojoj su se desetak dana namakale ružine latice koriste se za masažu kod reume i uloga (gihta), protiv peruti u kosi ili za uklanjanje akni.

Ruže u maslinovu ulju

Maslinovo ulje u kojem su se namakale ružine latice koristi se za mazanje rana koje teško liječe, kod ozeblina, opekotina i raspuknuća kože.

Čaj od ruža

Dvije supene kašike suhih, usitnjenih latica ruže preliti sa 3 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 5 – 10 minuta. Ako se čaj koristi kod dišnih tegoba, za smirenje ili bolje spavanje može se sladiti medom.

Pije se i za pročišćavanje krvi, kod bolesti jetre i žučnog mjehura te probavnih organa. Djeluje kao blagi purgativ. Decilitar čaja prije jela pomaže svima koji su uništili crijevnu floru prekomjernim korištenjem antibiotika.

Čaj se grglja kod upale grla i glasnica, ili se koristi za ispiranje usne šupljine kod gljivičnih infekcija.

Zgnječene latice ruže stavljaju se kao oblog kod crvenog vjetra.

Proveli smo malu anketu među osobama koje se bave javnim poslom i pitali ih šta za njih znači ruža, kako je doživljavaju i znaju li njena ljekovita sredstva…

ANESA KONKIĆ – MANEKENKA

Za mene ruža ne znači samo cvijet. Ona je čak mnogo više i od znaka pažnje. Predstavlja ljubav, romantiku..

Volim njihov miris, a kada mi neko pokloni ružu jako je važno koje je boje jer svaka boja ima neko značenje, ali meni, crvena je najljepša.

Znam da postoji sok od ruže i da se koristi u mnogim  kozmetičkim preparatima ali ja lično ne koristim ništa od toga.

MERIMA DŽAFIĆ – PJEVAČICA

Ruža je moj svijet, uživam u njima. Ko god želi da me obraduje neka mi kupi ružu (smijeh).

Domaći sok od ruže sam imala priliku probati u Turskoj i izvanredan je, opet u Egiptu sam vidjela da u vodu za pranje ruku stavljaju eterično ulje ruže i nakon pranja ruku u toj vodi ruke su prijatnog mirisa i veoma svježe.

To ulje sam sebi kupila i često ga koristim u kući.

ALEN DOBRIĆ – MODNI FOTOGRAF

Ruže za žene su znak pažnje i znak romantike, iako je to kod nas skoro i izumrlo ja za neke praznike ljepšem spolu često poklanjam ruže posebno osobama koje su mi drage.

Mami obavezno za osmi mart poklanjam ruže. Često slikam svadbe i ruže mi služe kao prelijep ukras svake slike.

EMIR NIŠIĆ – PJESNIK

Ruže su uvijek prisutne oko mene , u mom vrtu ih je 75 (različitih vrsta i boja, posjedujem i neke jako rijetke), njegujem ih sa velikom pažnjom pa su čuvene po svojoj ljepoti. One su mi jako inspirativne, napisao sam davno i jednu pjesmu o ruži koja počinje: „Eh kakva će ruža procvjetati, ali zalud cvjeta kad je nemam kome dati…“

Volim poklanjati ruže, naročito te moje domaće, ali one su mi prije svega lijek za oči i dušu jer uživam gledati ih dok pijem jutarnju kafu. Poslije kiše sa ružinih latica i listića lagano padaju kapljice u koje se usele dugine boje, i taj prizor mi je veličanstven. Za vrijeme rata usljed nedostatka farmaceutskih preparata moja majka (nana) je spravljala neki pripravak od ružinih latica i ulja za zacjeljivanje rana i opekotina. Ruže su po meni rajska blagodat poklonjena ljudima na ovome svijetu.

Litar = tona

Posebno je na cijeni eterično ružino ulje, što i ne čudi ako se zna da su za litar eteričnog ulja potrebne 4 tone ružinih latica. Može se koristiti u mirisnim svjetiljkama, aromatičnim kupkama, aromakompresama, za masažu, ispiranje usta i grla, ili možete s nekoliko kapi oplemeniti svoje kreme i šampone.

Poznato je njegovo blagotvorno djelovanje kod depresije, nesanice, stresa, živčane napetosti, glavobolje, aritmije, visokog pritiska, unutrašnjih infekcija, starenja kože, bora itd. Stoga, ako ste sretnik koji posjeduje pravo eterično ulje ruže, uživajte u njegovu neponovljivom mirisu.

cure.ba

Komentari

komentara