Zdravlje

Preglasan zvuk iritira i trajno oštećuje sluh

Napisao H. H.

Na festivalima ćete često sresti roditelje sa djecom svih uzrasta. Takođe, nekako se podrazumijeva i da je jedno od glavnih obilježja festivala, a posebno onih sa predznakom “muzički”, jako glasan zvuk.

Zaštita ušiju i sluha važna je za sve ljude, a posebno kada su u pitanju bebe i djeca. Stoga se čini kao vrlo dobra ideja da imate na raspolaganju par dobrih zaštitnih slušalica za vaše klince, ukoliko planirate da s njima pohodite manifestacije na kojima je jako bučno. Korištenje zaštitnih slušalica sa nekom vrstom funkcije redukcije buke ima kako mentalne tako i fiziološke prednosti.

Ukoliko sa svojim bebama ili klincima planirate obilazak okruženja koje ima potencijalno visok nivo buke, svakako treba da razmislite o ovakvom rješenju, jer se neka mjesta smatraju prilično glasnim za bebe, iako možda ranije niste razmišljali o tome. Dakle, ne radi se samo o spomenutim koncertima, već ova zaštita može biti korisna kada su u pitanju vatrometi ili razni sportski događaji, pa čak i kada se nalazite u kafićima ili tržnim centrima. Pored toga što je ovo odlična opcija za zaštitu sluha djece, tu je još jedna korisna funkcija pomoći će vašem djetetu da bude smireno i fokusirano kada ste vani.

Ovakve slušalice se proizvode u svim oblicima i veličinama, a to uključuje i one za bebe do dvije godine, mališane od dvije godine i starije. Bez obzira na to kakve slušalice tražite, pronalaženje najboljih za vaše dijete i nije baš tako lako. Ipak, jedno je sigurno, ne želite da zabrljate zato što ovdje nije riječ samo o tome da se vaše dijete osjeća udobno, već je riječ o njegovom cjelokupnom zdravlju. Bukvalno svako ko želi povesti dijete sa sobom u okruženje gdje postoji potencijal za visoke nivoe buke, to znači i potencijani rizik gubitka sluha uzrokovan istom. Pored koristi zaštite sluha, djeca sa autizmom, hiperaktivnim poremećajem (ADHD) ili problemima sa čulom sluha mogu da imaju koristi od smanjenja buke koje ove slušalice mogu da omoguće.

Treba naglasiti i da je mnogo odraslih danas pod uticajem jednog od mnogih vrsta poremećaja sluha, od kojih je za većinu krivac povećana količina buke u svijetu oko nas. Kada djeca nose slušalice, one će blokirati navedeno, tako da njihove nježne slušne kosti i tkivo neće biti oštećeni intenzivnom bukom prisutnom na koncertima na koje ste ih poveli. Djeca mogu doživjeti buku i do 20 decibela glasnijom nego odrasle osobe. Gubitak sluha je kumulativan i nepovratan, a dijete može primijetiti ove efekte tek mnogo kasnije u životu.

Neka djeca se osjećaju veoma nervozno i neprijatno kada su prisutni glasni i nepoznati zvukovi. Ono što bi moglo da izgleda kao normalna količina buke za odrasle, dijete može da doživljava kao kada neko grebe noktima po školskoj tabli. Ako pažljivo odaberete slušalice, one zapravo mogu pomoći vama i vašem djetetu da posjećujete i doživite omiljene koncerte bez bojazni da će im buka remetiti pažnju. Smanjenje ne samo očigledne buke, već i one pozadinske, može da pomogne djeci sa slušnim problemima da se fokusiraju. Slušalice djeci sa ovom vrstom poremećaja mogu pomoći da čuju važne zvuke, dok se pozadinska buka filtrira.

Komentari

komentara