Zdravlje

Savjeti – Ojačajte imunitet!

Napisao admin

Snažan imuni sistem važan je za zdravlje i vitalnost. U zimsko vrijeme kada vrebaju gripa i prehlada, snažan imunutet posebno je važan. Donosimo vam nekoliko savjeta uz koje ćete ojačati svoj odbrambenog sistema.


Žena (Foto: Cure.ba)

Manje stresa – Stres uzrokuje opadanje nivoa tiroidno stimulišućeg hormona itiroksina, koji u normalnim situacijama podstiče imunitet. Kako bi vaš imuni sistem bio snažan, izbjegavajte stresne situacije i pronađite način da se oslobodite stresa. Nađite vremena za odmor i opuštanje, boravite na svježem zraku, družite se sa porodicom i prijateljima…

Hidratacija – Pravilna hidratacija veoma je važna za jak imunitet. Dovoljan unos tekučine važan je za kožu, jer u površinskim tkivima kože postoje mehanizmi koji omogućavaju uništavanje virusa i bakterija. Stoga pijte dovoljno vode, prirodnih sokova i biljnih čajeva.

Fizička aktivnost – Vježbanje potiče proizvodnju onih hemijskih supstanci koje doprinose pervenciji infekcija. Samo 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno bit će dovoljno da ojačate svoj imunitet.

Prehrana – Bez pravilne ishrane vaš i imunitet ne može biti snažan. Vaša ishrana mora sadržavati vitamine, minerale i antioksidanse. Stoga obavezno jedite voće i povrće, ribu, jogurt, piletinu, mahunarke, bijeli i crveni luk, žitarice, cveklu, kupus, orašaste plodove.

Kvalitetan san – Nedostatak sna šteti imunitetu. Stoga u krevet uvijek odlazite u isto vrijeme i spavajte najmanje osam sati kako bi vaš imunitet bio što snažniji.

cure.ba

Komentari

komentara