Zdravlje

O ubojici broj jedan: “To je vrlo podmukla i ozbiljna bolest koja u pravilu nema simptome

Napisao H. H.

Osobe koje imaju normalan krvni tlak, s vrijednostima ispod 140/90, te su mlađe i srednje dobi, trebaju kontrolirati tlak jednom do dva puta godišnje, a starije i češće, dok svi koji imaju povišeni tlakom trebaju redovito uzimati lijekove za regulaciju tlaka, kako bi spriječile pojavu ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, poručio je akademik Davor Miličić u srijedu na obilježavanju Svjetskog dana hipertenzije u KBC-u Zagreb.

Svaki treći stanovnik Hrvatske ima povišeni krvni tlak (37 posto), koji se danas u svijetu smatra ubojicom broj jedan, a kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, gdje su samo u 2015. odnijele gotovo 26.000 života,piše dnevnik.hr

“To je vrlo podmukla i ozbiljna bolest koja u pravilu nema simptome zato jer se ljudi osjećaju dobro pa misle da ga nije bitno regulirati. I tu je ključni problem – dok nema simptoma, dok se osjećamo dobro a imamo povišeni tlak – trebamo poduzeti sve da ga normaliziramo, od promjene načina života do korištenja lijekova. Kad bi ispravno liječili hipertenziju, za desetak godina bismo sigurno postali zemlja manjeg kardiovaskularnog rizika nego što smo danas, za razliku od zemalja srednje i zapadne Europe, pa i od susjedne Slovenije, koja se nedavno svrstala među zemlje niskog kardiovaskularnog rizika”, rekao je Miličić.

Komentari

komentara