Zdravlje

MLADA MAJKA JE NEOČEKIVANO UMRLA – NEUROKIRURZI UPOZORAVAJU NA ZNAKOVE KOJI UKAZUJU NA MOŽDANU ANEURIZMU

Napisao H. H.

Moždana aneurizma ponekad uzrokuje najgore moguće glavobolje, koji su često smrtonosne ako se ne tretiraju. Što je točno aneurizma?

Ona označava oslabljene točke u stijenkama krvnih stanica, što može uzrokovati otekline tih krvnih stanica. Aneurizma se najčešće javlja u aorti, no česta je i aneurizma u području mozga.

Poglavito je teško uočiti razlike između moždane aneurizme, obične glavobolje i migrene. Ako aneurizma na mozgu pukne, tada se odmah može osjetiti ozbiljna i jaka glavobolja. Unatoč tome, velika je sličnost moždane aneurizme i migrene i aneurizma se tako može činiti kao „obična glavobolja“ koja će proći.

41-godišnja Lee Broadway iz Sjeverne Karoline često je imala glavobolje, no jednoga je dana imala glavobolje kao nikada do tada, kako navodi njezin suprug Eric. Odmah su ju odvezli u bolnicu, gdje se pokazalo da je Lee imala moždanu aneurizmu. Na žalost, Lee je preminula dva dana poslije.

Nekoliko znakova i simptoma moždane aneurizme su:

-strašna glavobolja, bol kakvu nikada niste osjetili

-pretjerana i iznenadna osjetljivost na svjetlost

-napadaji

-stalan osjećaj mučnine i potreba za povraćanjem

-mutan ili dupli vid

-iznenadni teški kapci na očima

-iznenadno kočenje vrata

-osjećaj utrnulosti u licu

-vrlo oštra bol iznad ili iza oka, poput uboda

-gubitak svijesti

-halucinacije o zvukovima, poput eksplozija ili pištolja

Ako imate ove simptome ili poznajete nekoga tko ih ima, iznimno je bitno da kontaktirate liječnika ili specijalista. Nisu sve glavobolje iste, a prevencija može spasiti živote.

shareby

Komentari

komentara