Zdravlje

Edukativno – “Sitnice” koje ne smijemo zanemariti

Napisao admin

Pročitajte niz "sitnica" koje ukazuju na određena zdravstvena stanja, ali ih najčešće zanemarujemo.


Nokti (Foto: Cure.ba)

Nokti

Na njih često ne obracamo pažnju, ali bi trebali, jer su upravo tu utisnuti znakovi različitih zdravstvenih poremećaja. Nokti zdrave odrasle osobe rastu sporo, oko 0,3 cm mjesečno. Da bi izrastao sasvim nov nokat na prstu ruke potrebno je četiri do šest mjeseci. Da bi izrastao nov nokat na nožnom prstu, potrebno je od osam do dvanaest mjeseci. Naši su nokti sastavljeni uglavnom od bjelančevine keratina. Iako se keratin nalazi i u koži i u kosi, nokti sadržavaju manje vode, i zato su tvrđi.  Zbog svoje su trajnosti idealni su zaštitnici krvnih žila, živaca i kostiju koji se ispod njih nalaze.

Dvostruka bijela crta

Primjetite li dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom ili više nokata, imate klasičan znak Muehrckeovih linija. Te su crte zapravo utisnute u ležište nokta (tkivo ispod tvrdog nokta), i neće se pomicati ili nestati dok nokat raste. Muehrckeove linije sasvim su uobičajen znak hipoalbuminemije, snižene razine bjelančevine albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte može izazvati nekoliko akutnih i kroničnih zdravstvenih stanja, a to su, među ostalim, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna prehrana. Međutim, u većini slučajeva te su crte upalna reakcija na infekciju ili ozljedu.

Samo jedna bijela crta

Pojava horizontalne bijele crte preko cijele nokatne ploče tipičan je znak otrovanja arsenom ili talijem. Ali prije nego što zaključite da vas netko pokušava otpraviti s ovoga svijeta, razmislite i o sljedećem: te bijele crte mogu upućivati na širok opseg ozbiljnih sistemskih bolesti koje mogu oštetiti nokat, kao što su srčani zastoj,Hodgkinova bolest, malarija, pa čak i guba. Budući da su te bijele crte, koje se češće pojave samo na jednom noktu, utisnute u sam nokat, nestat će kad nokat izraste ili ako se njihov temeljni uzrok uspješno liječi. Zapravo, taj znak na noktu može nam pomoći da utvrdimo kad se bolest (ili otrovanje) pojavila. Što se crta nalazi niže na noktu, to je bolest novija. Pojava bijelih mrljica takođe može biti posljedica gljivica, psorijaze ili ekcema. Ljubičasti nokti


Mogući uzroci su:

– Loša cirkulacija krvi zbog kardiovaskularnih oboljenja,

– Rejnoldsova bolest – oboljenje koje utiče na perifernu cirkulaciju pogotovo na dotok krvi u prste ruke i nogu,

– Promrzline izazvane niskim temperaturama,

– Posao vezan za vibrirajuću opremu (npr. električna testera),

– Kao sporedni efekat nekih ljekova,

– Oboljenja usljed kojih je smanjena cirkulacija krvi u sitnim krvnim sudovina kože (žene koje puše su sklone ovim oboljenjima)

– Stres.

 

Žute beonjače

Javljaju se kao posljedica bolesti jetre kao što su hepatitis ili ciroza, zbog nagomilavanja bilirubina koji se dobije  raspadom hemoglobina. Iako nam se čini kako je beonjača, zapravo je konjunktiva požutjela. Ukoliko primjetite takvu promjenu, obavezno se javite ljekaru.

Iako blago žuta boja beonjača može biti i posljedica umora i stresa, svakako nije na odmet da jednom godišnje provjerite svoju krvnu sliku.

Spušteni kapci.

Ovo stanje, koje ljekari zovu ptoza očnog kapka, najčešće je znak starenja. S godinama, naša koža postane opuštena i više nije elastična. No u rijetkim slučajevima može biti znak neuromišićnog poremećaja teške mišićne slabosti. Ona je autoimuna bolest koja oslabljuje mišiće tijela.

cure.ba

Komentari

komentara