Zdravlje

Gračanica – Žena umrla nakon operacije: Doktori koji su radili nelegalno privedeni u policiju! (FOTO)

Napisao admin

Advija Kurtović (74) iz Gračanice umrla je nakon operacije štitne žlijezde u jednoj privatnoj ordinaciji na području općine Gračanica. Kurtovićeva je preminula nedugo nakon operacije, u ordinaciji.


Operacija (Foto: ilustracija)

Uviđaj su izvršili pripadnici PU Gračanica uz asistenciju Tužilaštva TK, kao i organa Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji su i zapečatili privatnu zdravstvenu ordinaciju.

– Mi smo naredili da se izvrši obdukcija i nakon toga ćemo znati tačan uzrok smrti- kazao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Radili ilegalno?

Nezvanično, privedeni su ljekari koji su obavili operaciju, a da pri tome nisu imali dozvole i ujedno su zaposleni u UKC-u Tuzla.

Pročitajte šta o slučaju piše RTV Slon koji donosi i ekskluzivne fotografije iz ordinacije:

Izgleda da je Hipokratova zakletva odavno bačena u zaborav. Važni je novac pojedinim ljekarima koji su u svojim privatnim zdravstvenim ustanovama počeli čak vršiti i komplikovane operative zahvate.

Jedan takav dogodio se u subotu u privatnoj zdravstvenoj ustanovi „Daffalla“, gdje je sat nakon operativnog zahvata preminula sedamdesetčetverogodišnja Advija Kurtović, koja ni u kom slučaju nije smjela biti operisana jer je spadala u rizičnu kategoriju pacijenata odnosno bila je hronični bolesnik.  Nakon smrtnog slučaja odjednom se alarm upalio kod svih odgovorih, a najbrže je reagovala Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

„U toj ordinaciji zatečeno je niz prekršaja, a tu je angažman zdravstvenih radnika suprotno zakonu“, kazala je Dinka Muhović – farmaceutska inspektorica.

Kako je potvrđeno za RTV Slon u ovoj klinici su zatečeni i uposlenici koji nisu imali dozvolu za rad, kao i sanitarne knjižice te odobrenje nadležnih organa. Privatna ordinacija nije dostavljala ni Izvještaje o radu Zavodu za javno zdravstvo, kao i Ministarstvu zdravstva. U klinici u kojoj se desio smrtni slučaj radili su ljekari iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, te ljekari iz privatne ordinacije iz Sarajeva kao i doktor uposlenik Doma zdravlja Gračanica.

„Mi smo nakon utvrđenih tih prekršaja izvršili pečaćenje pomenute ordinacije u skladusa Zakonom“, istakla je Muhović.

Nezvanično objavljena imena

Pored svih navedenih prekršaja uposlenici ordinacije kao ni njen vlasnik nisu postupali u skladu sa zakonom i kada je u pitanju odlaganje medicinskog otpada. Nezvanično doznajemo da su ljekari koji su počini prekršaje i koji su s vremena na vrijeme bili honorarno angažovani u ovoj klinici  Behrem J. anesteziolog iz privatne zdravstvene ordinacije „Sanasa“ iz Sarajeva, te doktorica Elvira K. zaposlenica Univerzitetskog kliničkog centra koja je u subotu obavili pet sunećenja kao i Bahman H. iz Doma zdravlja Gračanica. U cijeli slučaj je bio uključen i Al Amili F. kojem je vlasnik klinike „Daffalla“ Adil ustupio svoju kliniku za rad, a koji je donosio svu svoju aparaturu te dovodio svoje ljekare.

U cijeli ovaj slučaj uključilo se i Tužilaštvo TK koje je naredilo da se nad tijelom preminule obavi obdukcija kako bi se utvrdio konačan uzrok smrti, a rezultati će biti poznati u narednih nekoliko dana.

doznajemo

Komentari

komentara