Zdravlje

Evo kako ćete doznati drogira li vam se dijete!

Napisao H. H.

Tester abugnost utvrđuje prisutnost marihuane ili hašiša, a košta svega 50,63 kune

Dijete se počelo netipično ponašati, popustilo je u školi, ne druži se više s vršnjacima ili dosadašnjim krugom prijatelja, razdražljivo je, potpuno je promijenilo ritam spavanja, zamjetan je pad odgovornosti ili motivacije – to su samo neki od znakova za uzbunu svakom roditelju. Nažalost, oni su nerijetko i pokazatelji da su se ostvarile najcrnje roditeljske slutnje: dijete konzumira neku od droga, u početku vjerojatno marihuanu.

Prema podacima centara za prevenciju ovisnosti, gotovo 90 posto hrvatskih adolescenata barem je jednom probalo “travu“.

Iako stručnjaci savjetuju da se u takvim slučajevima, nakon što otvoreno i strpljivo porazgovarate s djetetom, najbolje javiti u najbliži centar za prevenciju ovisnosti koji ima svaka županija i koji provodi testiranja na opijate, roditeljima su na raspolaganju i brža rješenja poput kućnih testova na droge. U Hrvatskoj se oni mogu nabaviti uglavnom u ljekarnama, testira se urin, a baš kao i kod testova na trudnoću, rezultate možete dobiti nakon svega pet minuta. Ovisno o tome na što ste posumnjali, možete nabaviti testove koji utvrđuju prisutnost pet ili više droga (takozvani panel-testovi na pet ili deset droga), ili samo jedne, obično marihuane,piše slobodnadalmacija.hr

Među proizvodima koje testiraju prisutnost droga u urinu najpoznatiji su oni iz serije biognosta. Tako tester abugnost utvrđuje prisutnost marihuane ili hašiša, a u ljekarnama ga možete nabaviti za svega 50,63 kune. Riječ je o jednokratnom testeru, a takvi proizvodi mogu detektirati drogu koja se konzumirala unutar tri tjedna. Doa multignost je test koji registrira prisutnost čak pet vrsta droga: marihuanu, hašiš, amfetamin, exctasy i morfin, a košta 168,75 kuna. Postoje i druge kombinacije, odnosno neki od tih kućnih testova mogu provjeravati prisutnost amfetamina, heroina i kokaina i tako dalje.

Testovi obično izgledaju poput pločica koje se urone u mokraću. Ako je test pozitivan, pojavit će se jedna linija na pločici, a u tom slučaju, kažu upute, rezultat je potrebno potvrditi dodatnim, preciznijim testom. Ako je rezultat negativan, na pločici će se pojaviti dvije linije. Stručnjaci upozoravaju i da uzimanje uzorka urina mora biti strogo nadzirano kako bi se izbjeglo zamjenjivanje ili razrjeđivanje urina.

Uzorak kose

Prisutnost droge možete provjeriti i tako da na analizu odnesete uzorak kose, no u tom slučaju vlas treba iščupati s korijenom. Te su analize dosta skupe, cijena se kreće oko tisuću kuna, a obavljaju se samo u većim bolnicama poput KB-a Zagreb ili u Zavodu za sudsku medicinu KBC-a Split, no ondje djelatnici uzorak uzimaju na licu mjesta. Stručnjaci, međutim, savjetuju da je roditeljima u tim za njih teškim trenucima možda ipak najbolje otvoreno porazgovarati s djetetom, a pomoć potražiti u centrima za prevenciju ovisnosti koji djeluju pri županijskim zavodima za javno zdravstvo.

MARIJANA CVRTILA
Savjeti stručnjaka: Ne dižite paniku!

•• provjeravajte u kakvom je dijete stanju čim dođe ‘izvana’
•• ako sumnjate da se drogira, ne dižite paniku, neka emocije ne prevladaju razum, nemojte optuživati, razgovarajte
•• budite oprezni, jer će dijete najprije vjerojatno lagati, važno je razgovor voditi smireno
•• ne inzistirajte na priznanju nasilu, pokušajte ga pridobiti, budite “friendly“
•• ne razgovarajte s njim kao s malim djetetom
•• puno je djelotvornije otići u ovlašteni centar za prevenciju ovisnosti gdje obavljaju testiranja; tako ćete manje narušiti odnos s djetetom i nećete vi biti “aždaje“
•• razvijajte kontinuirano dobre odnose i povjerenje s djetetom, potičite ga u sportskim aktivnostima i slično.

Komentari

komentara