Zdravlje

Hipotireoza simptomi i znakovi (smanjena funkcija štitne žlijezde)

Napisao H. H.

Hipotireoza (smanjena funkcija štitne žlezde) – 10 znakova i simptoma

Poremećaji tiroidne žlezde (štitne žlezde, štitaste žlezde ili štitnjače) su česti. U stvari, tokom života, oko 12% posto ljudi će u nekom trenutku imati neku abnormalnost u funkcionisanju štitne žlezde.

Žene imaju 8 puta više šansi od muškaraca da dobiju poremećaj štitnjače. Pored toga, problemi sa štitnom žlezdom se uvećavaju sa godinama i na odrasle utiču drugačije nego na decu.

Hormoni koje luči štitna žlezda su tiroksin (TSH) i trijodtironin (T3). Na osnovnom nivou, tiroidni hormoni su odgovorni za koordinisanje energije, razvoj i metabolizam organizma.

Problemi nastaju kada su nivoi ovih hormona previše visoki ili niski.

Hipotireoza, ili usporen rad štitne žlezde, usporava metabolizam i smanjuje rast ili regeneraciju brojnih delova organizma.

usporen rad stitnjaceŠta je hipotireoza ?
Tiroidna žlezda (štitna žlezda, štitasta žlezda ili štitnjača) je mala žlezda koja ima oblik leptira, odnosno štita, a nalazi se u vratnom delu neposredno ispod grkljana, a ispred i sa strana dušnika.

Ako postavite prste na strane Adamove jabučice i progutate, osetićete kao vam štitna žlezda klizi pod prstima.

Ona luči tiroidne hormone koji kontrolišu razvoj i metabolizam doslovno svakog dela organizma.

Hipofiza, sićušna endokrina žlezda (oko 1cm) koja se nalazi u glavi, smeštena je na bazi mozga u koštanom udubljenju koje se naziva „tursko sedlo“ (sella turcica). Njen zadatak je da „nadzire“ fiziološke procese i da luči tiroidni stimulišući hormon (TSH). TSH je signal za štitnu žlezdu da počne da luči tiroidne hormone.

Ponekad nivo TSH poraste ali štitna žlezda ne može da odgovori jačom sekrecijom tiroidnih hormona. Ova pojava je poznata kao primarna hipotireoza jer problem počinje na nivou štitne žlezde.

U drugom slučaju, kada je nivo THS nizak, štitna žlezda uopšte ne dobija signal da podigne nivo sekrecije tiroidnih hormona. Ova pojava se naziva sekundarna hipotireoza jer problem nastaje na nivou hipofize ili hipotalamusa.

Zbog hipotireoze, ili smanjene funkcije štitne žlezde, mogu se javiti različiti znakovi i simptomi.

U ovom članku ćemo pokušati da vam pomognemo da prepoznate i razumete koji su to sipmtomi hipotireoze .

Ovo su simptomi hipotireoze – 10 najčešćih znakova

Osećaj umora
Jedan od najčešćih simptoma hipotireoze je osećaj iscrpljenosti. Tiroidni hormoni kontrolišu energetsku ravnotežu i utiču na to da li ćete se osećati ornima ili poželeti da dremnete.

Ekstremni primer su životinje koje hiberniraju i imaju smanjenu funkciju štitne žlezde čime se pripremaju za dug san.

Tiroidni hormoni primaju signale iz mozga i koordinišu promenama funkcije ćelija, u zavisnosti od toga šta se još događa u organizmu.

Oni koji imaju visok nivo tiroidnih hormona osećaju nervozu i nemir. Nasuprot tome, osobe kod kojih je usporen rad štitne žlezde osećaju se iscrpljeno i tromo.

U jednoj studiji, 138 odraslih učesnika koji pate od hipotireoze ispoljavali su fizičku iscrpljenost i smanjenu aktivnost. Takođe, učesnici su prijavljivali nisku motivaciju i osećaj mentalnog zamora.

Osobe kod kojih je smanjena funkcija štitne žlezde osećale su uznemirenost i pored toga što su više spavale.

U jednoj drugoj studiji, 50% učesnika kod kojih postoji hipotireoza osećalo je konstantan umor, dok je 42% osoba sa niskim nivoom tiroidnih hormona spavalo više od uobičajenog.

Veća pospanost od uobičajene može da bude simptom hipotireoze.

Zaključak: Tiroidni hormoni su kao papučica za gas za energiju i metabolizam. Nizak nivo tiroidnih hormona stvara osećaj iscrpljenosti, ovo su mogući simptomi hipoteireoze.

Povećanje telesne težine
Gojaznost i neočekivano debljanje su takođe simptomi hipotireoze.stitnjaca i debljanje

Ne samo da se osobe sa smanjenom funkcijom štitne žlezde manje kreću – kod takvih osoba jetra, mišići i masno tkivo dobijaju signale da im treba više kalorija.

Kada je nivo tiroidnih hormona nizak, metabolizam menja način rada. Umesto sagorevanja kalorija zbog razvoja i aktivnosti, organizam skladišti kalorije unete ishranom kao salo. Usled toga dolazi do pada bazalne metaboličke stope, odnosno do manje potrošnje energije u stanju mirovanja.

Zbog toga smanjena funkcija štitne želzde može da dovede do povećanja telesne težine, čak i kada je broj unetih kalorija nepromenjen.

U jednoj studiji osobe kod kojih je tek postavljena dijagnoa hipotireoze u proseku dobijale od 7 – 14kg u toku godine kada je dijagnoza uspostavljena.

Ako dobijate na telesnoj težini, razmislite najpre da li neke druge promene u vašem načinu života mogu da dovedu do toga.

Ako i dalje dobijate na telesnoj težini uprkos dobroj ishrani i vežbama, prijavite to svom lekaru. To mogu da budu simptomi bolesti štitne žlezde.

Zaključak: Hipotireoza organizmu šalje signale da jede više, skladišti kalorije i sagoreva manje kalorija. Ova kombinacija dovodi do debljanja.

Osećaj hladnoće
Toplota je nusprodukt sagorevanja kalorija.

Na primer, razmislite o tome kako se zagrejete dok vežbate. To je posledica sagorevanja kalorija.

Čak i tokom sedenja sagorevate malu količinu kalorija. Međutim, u slučaju hipotireoze stopa bazalnog metabolizma pada i smanjuje količinu toplote koju generišete.

Pored toga, tiroidni hormoni podešavaju termostat smeđeg masnog tkiva naviše – ovo je posebna vrsta masnog tkiva koja generiše toplotu. Smeđe masno tkivo je važno za održavanje toplote organizma tokom hladnog vremena, međutim, usporena štitna žlezda ga sprečava da obavlja svoj posao.

Ako vam je hladnije nego ostalima u vašoj okolini, to možda izaziva usporen rad štitne žlezde. Premda je veća osetljivost na hladnoću u odnosu na duge česta, osećaj veće osetljivosti na hladnoću od uobičajenog javlja se kod 40% osoba kod kojih je smanjena funkcija štitne žlezde.

Ako vam je, za razliku od drugih, stalno potrebno da prostor u kome živite i radite bude topliji, to može da bude zato što ste tako nastrojeni.

Međutim, ako primetite da vam je u poslednje vreme hladnije nego ranije, to može da bude simptom hipotireoze.

Zaključak: Nizak nivo tiroidnih hormona usporava normalnu proizvodnju toplote u organizmu pa vam je zato hladno.

Slabost i bolovi u mišićima i zglobovima
Ovo nisu karakteristični simptomi hipotireoze ali nizak nivo tiroidnih hormona preokreće metabolizam u smeru katabolizma, odnosno procesa kada zbog snabdevanja energijom dolazi do razlaganja tkiva u organizmu, na primer, mišićnog.simptomi stitnjace

Tokom katabolizma jačina mišića slabi i potencijalno dovodi do osećaja slabosti. Proces razlaganja mišićnog tkiva može da izazove i bolove.

Svako povremeno oseti slabost. Međutim, simptomi kao veći osećaj slabosti od uobičajenog događaju se kod 40% osoba sa hipotiroidizmom, a samo kod 20% izostaje.

Pored toga, 34% osoba kod kojih je smanjena funkcija štitne žlezde ima mišićne grčeve u nedostatku skorašnje aktivnosti.

Jedna studija, sa 35 osoba koje pate od hipotireoze, pokazala je da zamena tiroidnih hormona sa sintetičkim tiroidnim hormonom koji se zove levotiroksin popravlja jačinu mišića i smanjuje bolove, za razliku od onih koji nisu lečeni.

Jedna druga studija pokazuje 25% bolje fizičko stanje kod pacijenata koji su dobijali zamenu za tiroidne hormone.

Slabost i bolovi su normalni nakon napornih aktivnosti. Međutim, dodatni, a posebno pojačani, slabost i bolovi su dobar razlog da posetite lekara.

Zaključak: Nizak nivo tiroidnih hormona usporava metabolizam i izaziva bolno razlaganje mišićnog tkiva.

Opadanje kose
Kao i većinu ćelija, dlačne folikule regulišu hormoni štitne žlezde.

Zbog toga što dlačni folikul ima matične ćelije kratkog životnog veka i brze transformacije, on je osetljiviji na nizak nivo hormona štitne žlezde nego druga tkiva.

Nizak nivo hormona štitaste žlezde dovodi do prestanka regeneracije dlačnih folikula što za posledicu ima opadanje kose.Opadanje kose se obično smanjuje kada se problem sa štitnom žlezdom izleči.

U jednoj studiji, kod oko 25 – 30% pacijenata koji su posećivali specijaliste za opadanje kose otkriven je nizak nivo hormona štitne žlezde. Ovaj broj je narastao na 40% kod osoba starijih od 40 godina.

Jedna druga studija je pokazala da hipotiroza može da izazove pojavu oštre kose kod i do 10% osoba sa niskim nivoom hormona štitnjače.

Ako primetite iznenadne promene u brzini ili obrascu opadanja kose, a posebno ako kosa postane proređena ili oštra, uzmite u obzir da to mogu biti simptomi hipotireoze.

I drugi hormonalni problemi za posledicu imaju iznenadno opadanje kose. Vaš lekar može da vam pomogne da razjasnite da li je opadanje kose nešto zbog čega bi trebalo da brinete.

Zaključak: Nizak nivo tiroidnih hormona utiče na brzorastuće ćelije, kao što su dlačni folikuli. Ovo može da dovede do opadanja kose i pojave oštre dlake.

Svrab i suvoća kože
Kao i dlačni folikuli, ćelije kože su karakteristične po brzom preobražaju. Zato su i one osetljive na slabe signale za deobu koje dobijaju od hormona štitne žlezde.usporen rad stitne zlezde

Kada je normalan ciklus obnavljanja kože prekinut, koži je potrebno duže vreme za oporavak.

To znači da je spoljnji sloj kože izložen dužem i stalnom oštećenju. To, takođe, znači i da je mrtvim ćelijama kože potrebno više vremena za otpadanje, usled čega se javlja flekava i suva koža.

Jedna studija je pokazala da je 74% osoba sa niskim nivoom hormona štitnjače imalo suvu kožu. Međutim, 50% pacijenata sa normalnim nivoom tiroidnih hormona takođe je imalo suvu kožu iz drugih razloga, usled čega je bilo teško saznati da li su uzrok problemi sa štitnom žlezdom.

Pored toga, ova studija je pokazala da je 50% osoba kod kojih se javila hipotireoza prijavilo pogoršanje stanja kože u toku protekle godine.

Promene na koži koje se ne mogu pripisati alergijama, poput polenske groznice ili novih proizvoda, mogu da budu simptomi problema sa tiroidnom žlezdom.

Konačno, hipotireoza je ponekad prouzrokovana autoimunim bolestima. Ovo može da utiče na kožu tako što se pojavljuju otoci i crvenilo, što je poznato kao miksedem. Miksedem je specifičniji kod poremećaja rada štitne žlezde nego drugi uzroci suve kože.

Zaključak: Hipotireoza obično izaziva pojavu suve kože. Međutim, većina osoba sa suvom kožom nema hipotiroidizam. Miksedem je crveni, podbuli osip kože koji je karakterističan za probleme sa tiroidnom žlezdom.

Letargija i depresija kao simptomi hipotireoze
hipotireoza simptomi i znakoviHipotireoza se povezuje sa depresijom. Razlozi za ovo nisu jasni ali moguće je da je u pitanju mentalni simptom opšteg pada energije i zdravlja.

64% žena i 57% muškaraca sa hipotiroidizmom žali se na osećaj depresije.Kod približno istog broja muškaraca i žena javili su se simptomi kao što su uznemirenost i anksioznost.

U jednoj studiji, zamena hormona štitnjače poboljšala je stanje kod depresivnih pacijenata kod kojih je postojala blaga hipotireoza, za razliku od placeba.

Jedna druga studija na mladim ženama sa blagim hipotiroidizmom pokazala je pojačani osećaj depresije koji je bio povezan i sa nezadovoljstvom sa seksualnim životom.

Osim toga, postporođajna fluktuacija hormona je čest uzrok hipotireoze, a to potencijalno može da doprinese i postporođajnoj depresiji.

Osećaj depresije je dovoljan razlog da porazgovarate sa lekarom ili psihologom. Oni možda mogu da vam pomognu da prevaziđete ovo stanje, bez obzira da li su ovi simptomi posledica problema sa štitnom žlezdom ili nečim drugim.

Zaključak: Hipotiroidizam može da bude uzrok depresije i anksioznosti. Pokazalo se da se stanje popravlja zamenom tiroidnih hormona.

Loša koncentracija ili pamćenje
Kod brojnih pacijenata sa hipotirozom su se javljali simptomi mentalno „zamagljenje“ i loša koncentracija. Ova kognitivna disfunkcija se razlikuje od osobe do osobe.

U jednoj studiji 22% osoba sa sniženom funkcijom štitne žlezde reklo je da imaju povećane teškoće sa uobičajenom, svakodnevnom matematikom, 36% je reklo da razmišlja sporije od uobičajenog, a 39% se žalilo na lošiju memoriju.

U jednoj drugoj studiji, u kojoj je učestvovalo 14 muškaraca i žena kod kojih nije lečena hipotireoza, učesnici su ispoljili otežano pamćenje u verbalnoj komunikaciji.

Uzroci ove pojave još nisu potpuno jasni ali se problemi sa pamćenjem popravljaju nakon što je lečen usporen rad štitne žlezde .

Teškoće sa pamćenjem i koncentracijom se događaju svakome ali, ako su iznenadne i ozbiljne, mogu da budu simptomi hipotiroze.

Zaključak: Hipotireoza može da izazove kognitivnu disfunkciju i otežanu koncentraciju. Takođe, može nepovoljno da utiče na neke vrste pamćenja.

Konstipacija
Nizak nivo hormona štitnjače koči procese u debelom crevu.

Prema jednoj studiji, konstipacija se događa kod 17% osoba sa niskim nivoom hormona stitne zlezde, za razliku od 10% osoba sa normalnim nivoom ovih hormona.

U ovoj studiji, 20% osoba sa hipotireozom je reklo da se stanje sa konstipacijom pogoršalo, za razliku od 6% onih sa normalnim nivoom hormona štitnjače.

I pored toga što je konstipacija česta tegoba kod pacijenata sa hipotieozom, neobično je da je to jedini ili najozbiljniji simptom.

Ako imate konstipaciju, a inače se dobro osećate, pokušajte sa nekim prirodnim ili kućnim lekom pre nego što počnete da brinete zbog štitne žlezde.

Ako oni ne deluju, konstipacija se pogoršava, ne praznite creva i po nekoliko dana ili imate bolove u stomaku ili povraćanje, tražite lekarsku pomoć.

Zaključak: Većina ljudi koji imaju konstipaciju nema hipotiroidizam. Međutim, ako je konstipacija praćena i drugim znacima hipotiroidizma, onda je mogući krivac štitna žlezda.

Obilne ili neredovne menstruacije
Neredovne i obilne menstruacije mogu biti i simptomi hipotireoze.simptomi hipotireoze

Jedna studija pokazuje da je oko 40% žena sa niskim nivoom hormona štitnjače iskusila neredovnije i obilnije menstruacije u poslednjih godinu dana, za razliku od 20% žena sa normalnim nivoom ovih hormona.

U jednoj drugoj studiji, 30% žena sa hipotireozom imala je neredovne i obilne menstruacije. Kod ovih žena je dijagnostikovana hipotireoza nakon što su otišle na pregled jer su postojali drugi simptomi.

Hormoni štitnjače su u interakciji sa drugim hormonima koji kontrolišu menstrualni ciklus, a njihovi abnormalni nivoi mogu da poremete njihove signale. Pored toga, hormoni štitne žlezde imaju direktan uticaj na jajnike i matericu.

Postoji još nekoliko problema, osim hipotireoze, koji izazivaju neredovne i obilne menstruacije. Ako vam neredovne i obilne menstruacije narušavaju svakodnevni životni ritam, obratite se najpre ginekologu pa tek nakon toga razmišljajte o štitnoj žlezdi.

Zaključak: Obilne menstruacije i neredovni ciklus koji se pogoršavaju mogu da budu posledica nekih oboljenja, uključujući i hipotiroidizam. Najbolje je da o tome razgovarate sa ginekologom.

Izvor-dijetaplus.com

 

Komentari

komentara