Zdravlje

Prepoznajte simptome najgoreg oblika raka: Vrijeme je najbitnije!

Napisao H. H.

Iako je donedavno spadao među rijeđe oblike raka probavnog sistema, iz godine u godinu se broj oboljelih povećava.

Ono što ga izdvaja među drugim malignim bolestima je njegova izuzetno visoka smrtnost – više od 95 posto oboljelih umire u roku od dvije godine nakon dijagnoze, piše “Express“…

Izrazito nezgodan oblik raka najčešće ostavlja doktore i pacijente bez oružja za borbu, jer je jedini mogući tretman operacija kojom će se ukloniti tumor. Međutim, u čak 90 posto slučajeva, rak se otkriva kad je za operaciju prekasno, odnosno ona postane neizvediva.

Zbog toga je ključno na vrijeme prepoznati simptome i znakove raka gušterače – jer je to realno jedini način da si pacijent spasi život.

Znakovi raka gušterače često djeluju zbunjujuće jer se najčešće javljaju pa zatim spontano povlače, posebno na početku bolesti, dok u kasnijim fazama ne nestaju – a tada se bolest najčešće i uočava.

Žutica

Svatko ko primijeti naznake žutice, kao što su žućkasta nijansa kože te pojava žutila bjeloočnica – trebaju odmah posjetiti svog doktora. Ljudi kod kojih se javi žutica obično će i primijetiti simptome poput svrbeža kože, blijede stolice i tamnog urina, što je posljedica velike količine slobodnog bilirubina u izvanstaničnim tekućinama. Najčešće se javlja kao simptom žučnih kamenaca ili nekog oblika hepatitisa, ali i kao simptom raka gušterače.

Bol u abdomenu

Gušterača je žlijezda smještena u trbušnoj šupljini, ispod želuca i uz tanko crijevo. Dugačka je od 15 do 25 cm, a ima dvije osnovne funkcije – probavu hrane posredstvom enzima te lučenje hormona inzulina u krv. Čest simptom nastanka malignog oboljenja je tupa bol u području trbuha, koja se javlja i nestaje te se može širiti u leđa. Bol se često pogoršava ležanjem, te je prisutna nakon jela.

Neobjašnjiv gubitak težine

Iznenadno i nenamjerno mršavljenje mogu biti znak ozbiljne bolesti poput nastanka raka gušterače, iako se mogu javiti i nakon stresnog događaja ili poremećaja u ravnoteži hormona. Međutim, to se svakako treba provjeriti, a gubitak na težini se kod raka gušterače događa jer se hrana ne apsorbira u dovoljnoj mjeri iz probavnog sistema.

Problemi u probavi

Najčešće je riječ o osjećaju nadutosti i zatvora, no kako se javlja kao simptom i brojnih drugih stanja, kod raka gušterače treba se posmatrati u sklopu drugih simptoma. Ako se problem ne riješi pojačavanjem povrća te žitarica u prehrani, poželjno je posjetiti specijalistu.

Ono što je specifično za stolicu oboljelog od raka gušterače je da ona postaje velika, blijeda i uljaste teksture, sa posebno odbojnim mirisom.

Poteškoće s gutanjem

Još jedan simptom koji može biti uzrokovan i sa srčanim bolestima, ali biti i indikator maligne bolesti gušterače. Obično se javlja kod obroka, a praćeno je kašljanje, gušenjem i osjećajem kao da je hrana zapela u grlu. Često se javlja i osjećaj mučnine koji tjera na povraćanje.

Nedavno dijagnosticiran dijabetes

Budući da gušterača proizvodi inzulin, a pojava raka može ometati cijeli proces regulacije šećera u krvi. Zbog toga se svim pacijentima iznad 40 godina kojima je dijagnosticiran dijabetes te su dosta smršavili, da slikaju gušteraču.

Komentari

komentara