Zdravlje

Najbolji izbor je crna čokolada – Jedan od sastojaka kakaa smanjuje simptome kašlja

Napisao admin

Sastojci kakaa blokiraju rad senzornih nerava i refleks kašlja, čime se simptomi akutnog i hroničnog kašlja smanjuju za 60 posto. Najbolji izbor je crna čokolada.


čokolada (foto:cure.ba)

Teobromin, jedan od sastojaka kakaa djelotvorno smanjuje neprijatne simptome kašlja, pokazala je britanska studija Klinike Hul na 300 hospitalizovanih pacijenata s hroničnim kašljem.  

Oni su tokom dvije nedjelje uzimali teobromin dva puta dnevno u dozi od 1000 mg, a njihovi simptomi su se smanjili za 60 posto.  

Iako pomaže i kod akutnog i kod hroničnog kašlja, čokolada nije krajnji lijek jer se simptomi vraćaju čim se terapija čokoladom prekine, izvijestili su naučnici.  

Ranije studije britanskog Udruženja za zdravlje srca i pluća utvrdile su da teobromine blokira djelovanje senzornih nerava, koji su odgovorni za refleks kašlja, piše 24sata.  

Iako većina ljudi povremeno kašlje, kod svakog 12-og čovjeka kašalj je toliko izražen da ga ometa u dnevnim aktivnostima. Naučnici savjetuju ljudima koji pate od hroničnog kašlja da svakodnevno pojedu od jednog do dva rebra čokolade kako bi ublažili simptome. 

U 30 g nezaslađene crne čokolade nalazi se oko 450 mg teobrominea, dok se u 30g tamne slatke čokolade nalazi oko 150 g tog ljekovitog sastojka. Očekivano, najmanje teobromina se nalazi u mliječnoj čokoladi, s tek 60 mg na 30 g čokolade.  

“Najbolji izbor je crna čokolada, koja donosi i najmanji rizik od debljanja kao nuspojave slatke terapije,” istakao je voditelj studije, profesor Alin Moris.

cure.ba

Komentari

komentara