Zdravlje

“Povrće može biti opasnije od mesa”

Napisao H. H.

“Jedna jabuka na dan, ljekar iz kuće van”, glasi narodna izreka u koji mnogi vjeruju. Međutim, ona ne važi uvijek.

Voće i povrće nam može doći glave, a jedan od najboljih dokaza je epidemija ešerihije koli koja je prije nekoliko godina u Njemačkoj i nekoliko drugih zemalja ubila više desetina ljudi i neopravdano uništila veliki broj proizvođača krastavaca, paradajza i zelene salate na koje je pala sumnja, piše “Večernji“.

Uzrok je na kraju pronađen u svježim klicama soje koje su se zalivale prljavom vodom pa nije čudo što se sve više današnjih analiza, a i statistika RASFF-a (Sistem brzog uzbunjivanja o hrani u EU) “klade” na voće i povrće po pitanju zdravstvene neispravnosti. Oni prema RASFF-u zauzimaju prvo mjesto na ljestvici opasnih namirnica, a slijede riba, orašasti plodovi i sjemenke. Da u tome ima istine, pokazalo je i 10-godišnje istraživanje bolesti i hospitalizacija izazvanih različitim vrstama hrane koje je sproveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

“Zdrave” namirnice, uključujući voće i povrće, bile su, tvrde, odgovorne u 46% slučajeva bolesti, a crveno i živinsko meso u 22%. Čak i ako je “organsko” i “domaće” lisnato povrće je potencijalno najopasnije, jer ga uglavnom jedemo sirovo i nedovoljno dobro oprano.

Sve voće i povrće koje jedemo obavezno moramo oprati, čime se spriječava najmanje 98% potencijalnih problema. Ne treba vjerovati čak ni prijateljima i rodbini kad vam kažu da je to što su vam donijeli iz svoje bašte organsko, neprskano… i da se odmah može jesti s tla ili s drveta.

Možda su po tlu hodale životinje i insekti i ostavljali izmet. Može biti opasno i prirodno đubrivo ako nije zrelo prije posipanja, jer je onda uglavnom prepuno patogenih mikroorganizama.

Kod mesa je pak najbitnija dobra termička obrada. Od zdrave, svježe zaklane životinje meso je sterilno i obično se naknadno zagadi nepravilnim rukovanjem ljudi, prljavim priborom i površinama, “truleks” krpama kojima neki brišu meso…

Smrtonosne bakterije

Najopasnije je meso isječeno na manje komade, mljeveno, pakovano mlado meso poput piletine puno vode u kojoj se lako množe bakterije… No za razliku od voća i povrća, kod mesa je često lakše uočiti promjene, kvarenje i neprijatan miris, a ako su i izostali mirisi i već se razvile bakterije, dobrom termičkom obradom opasnost će se svesti na minimum.

Velika grupa enterobakterija fekalnog porijekla, salmonela i E.coli koje su vrlo često patogene, mogu doći i iz crijeva životinja. U svinjetini se u mišićima može nalaziti opasan parazit trihinele, zbog kog svaka svinja prije puštanja u promet mora na uzorkovanje.

Komentari

komentara