Zdravlje

MODERNA TEHNOLOGIJA DONOSI i nove moderne bolesti!

Young Woman Covered by futuristic Lines of Lights
Napisao H. H.

Postoji li danas itko tko uopće ne koristi mobitel, tablet ili laptop? Sve je veći broj ovisnika o društvenim mrežama i internetu, a i na poslu smo vezani uz modernu tehnologiju. S tim blagodatima moderne tehnologije pojavile su se i nove bolesti, na što upozoravaju stručnjaci.

Mobitel nam može jako puno pomoći u životu, olakšati ga i poboljšati njegovu kvalitetu, no isto tako sa sobom nosi i neke opasnosti kojih moramo biti svjesni.

Naš mozak reagira u trenutku, stoga, kada dobijemo poruku na mobitel, otpušta se dopamin i postajemo zato sretniji i zadovoljniji. Problem je što o tim osjećajima možemo vrlo lako postati ovisni,piše ljepotaizdravlje.hr

Kada govorimo o porukama, liječnici upozoravaju na opasnost od sljedeće bolesti – SMS vrat.

Liječnici navode da će se kroz određeni broj godina sigurno pojaviti problem s vratnom kralježnicom, bolovi u vratu, ramenima i u rukama. Često tipkamo po mobitelu koji držimo nisko u krilu, tipkajući tako u polupogrbljenom i pognutom stanju, što zna potrajati i satima.

Nomofobija predstavlja psihički poremećaj povezan sa strahom od gubitka ili gašenja pametnog telefona, a manifestira se izraženom tjeskobom zbog odsutnosti omiljenog uređaja.

Tim istim omiljenim uređajem na dan okinemo i nekoliko slika. Znate li da se od okidanja selfieja možete razboljeti? Donosimo zanimljivu vijest – u 21. stoljeću postoji opasnost od zadobivanja selfie lakta!

Kada radimo neuobičajene i prisilne položaje, na primjer, kada istežemo ruku za selfie, možemo zadobiti oštećenje i istegnuća, što rezultira bolovima u pojedinim dijelovima oko zglobova, najčešće tetivama.

Na popisu se pronašla i jedna muška bolest, hipertermija skrotuma. Učestalo držanje laptopa u krilu zagrijava testise.

Pretjerano zagrijavanje testisa loše utječe na plodnost muškaraca, stoga bi to svakako trebalo izbjegavati.

Komentari

komentara