Zdravlje

Skrining program – U Bosni i Hercegovini ne postoji program ranog otkrivanja raka dojke!

Napisao admin

Krajem decembra ove godine završavaju se projektne aktivnosti kampanje javnog zagovaranja skrining programa kojeg provodi udruženje „Renesansa“ sa partnerskim organizacijama, a podržava američka Ambasada u BiH i partneri programa “Osnaživanja zdravlja žena”, JDC i Susan G. Komen.


Žena u bolnici (Foto: Cure.ba)

Podsjećamo da su na području Bosne i Hercegovine u 2012. godini, udruženja koja se bave problematikom karcinoma dojke provela aktivnosti u više gradova čiji je cilj uvođenje obaveznog skrining programa koji bi pomogao ranom otkrivanju tumora dojke.

„Problemi u realizaciji redovnog skrining programa su evidenti i možemo reći da skrining program u Bosni i Hercegovini ne postoji. Postoje sporadični programi koji se ponekada provode od kantona do kantona ali to ni najmanje ne zadovoljava ciljeve koji su postavljeni kao obaveza i briga države za svoje građanke. Sigurno da se ove aktivnosti trebaju nastaviti sve dok skrining program ne zaživi“, saopšteno je iz udruženja „Renesansa“.

Kampanja javnog zagovaranja skrining programa provodi se u Bosni i Hercegovini od sredine 2012. godine, a završava krajem decembra ove godine.

PREDNOSTI SKRINING PROGRAMA

Skrining je program mamografskog snimanja svih žena određene dobne skupine jedne države, što je zlatno pravilo ranog otkrivanja bolesti. Redovnim skrining programom se može smanjiti stopa smrtnosti ženske populacije između 30 i 50 posto. Skrining program podrazumijeva redovne i obavezne mamografske preglede i mora postati i obaveza Bosne i Hercegovine.

„Skrining mamografije se provode u SAD i zemljama EU kao zakonska obaveza, po pozivu, ali nažalost u BiH to još nije slučaj“, navodi udruženje Renesansa u saopštenju za medije i dodaje da će uskoro u kampanja biti okončana postavljanjem bilboarda i plakatiranjem glavnog grada BiH sa istaknutim činjenicama o važnosti provedbe skrining programa u našoj zemlji.

Partnerske organizacije koje provode program zagovaranja su još: Novi Pogled-Mostar, Iskra-Banja Luka i UŽT-Tuzla, sa pridruženim partnerima Narcis-Široki Brijeg, Narcis-a-Orašje, Narcis-Gradiška i Vitalis-Istočno Sarajevo.

cure.ba

Komentari

komentara