Zdravlje

Iz Napulja – Sjajne vijesti za ljubitelje pomfrita – krompirići nisu loši za zdravlje!

Napisao admin

Sjajne vijesti stižu iz Napulja za sve ljubitelje pomfrita! Ako se pravilno pripreme, popularni prženi krompirići uopšte ne moraju negativno da utiču na naše zdravlje.


krompirići (foto:cure.ba)

Naučnici na Univerzitetu u Napulju su s kolegama iz škole za profesionalne kuhare “Dolce & Salato” proveli istraživanje koje je pokazalo da prženje nije loše za zdravlje ako se na neke stvari pazi. 

Istraživanje je provedeno u dve faze. Tokom prve pratili su apsorpciju ulja u različitim vrstama hrane tokom prženja, gdje je otkriveno da tikvice i patlidžani upijaju 30 odsto ulja, a krompiri i tijesto za pripremu napuljske pice samo 5 odsto, jednako koliko se može naći u tanjiru špageta s uljem i bijelim lukom. 

– Osnovno pravilo koje bi trebalo da znate jeste to da skrob igra važnu ulogu u čuvanju hrane pri prženju i redukuje upijanje ulja. Skrob u krompirima je posebno efikasan u tome. No, mora se da se pazi ako se koriste smrznuti ili prethodno prženi proizvodi, jer se u tom slučaju apsorpcija ulja značajno povećava – objasnio je profesor Vincenzo Fogliano, vođa istraživačkog tima. 

U drugoj fazi proveli su eksperiment u kuhinji i dokazali svoju teoriju. Kako bi izbjegli apsorpciju ulja pri prženju hrane, proizvodi nisu smjeli prethodno da budu prženi, smrznuti ili ponovno prženi. Kad su se pridržavali tog pravila, krompirići i pice su upijali vrlo male količine ulja. 

– Dokazi su potkrijepili teoriju. Molekularna gastronomija je fascinantan svijet koji nam pruža niz informacija ne samo o primarnim materijama, nego produbljuje i naše znanje o metodama kuhanja i hemijskim reakcijama, kako u posudi za kuhanje, na tanjiru, pa i u našem tijelu – dodao je italijanski kuhar Giuseppe Dagio, još jedan od autora istraživanja.

cure.ba

Komentari

komentara