Magazin

Ko je Sarajlija čija je slika obišla svijet: ‘92. puzao s puškom, danas s praznom šerpom

Napisao H. H.

Kada je okončan rat u BiH, Šegalo kao i hiljade drugih boraca nije imao posao. Iz rata je izašao sa oboljenjem PTSP-a. Sve teže se snalazio

Sliku Sarajlije Harisa Šegala kako s praznom šerpom leži ispred zgrade Predsjedništva BiH, objavio je veliki broj svjetskih medija.
Bh. vlasti su platile više od 300.000 KM za obnovu novog trotoara ispred zgrade Predsjedništva, a krajem novembra upriličena je i ceremonija njegovog otvaranja na koju su pozvani i mediji. To je izazvalo oštru reakciju javnosti.
Šegalo je tokom ceremonije legao na obnovljeni trotoar, a simulirao je da jede iz prazne šerpe. Kaže da je želio ukazati na to da vlasti izdvajaju ogromne novce za nepotrebne projekte, dok istovremeno bivši borci gladuju. Ili su bez krova nad glavom.
– Kada je počeo rat, priključio sam se Armiji RBiH. Tada sam imao svega 19 godina. Ali nisam mario za to. Ponosno sam nosio pušku i branio svoju zemlju, prvo kao vojnik 102. jedinice 1. Korpusa, a poslije kao pripadnik Gardijske brigade – kaže Šegalo za Patriju.

 

haris-segalo-trotoar
Kada je okončan rat u BiH, Šegalo kao i hiljade drugih boraca nije imao posao. Iz rata je izašao sa oboljenjem PTSP-a. Sve teže se snalazio.
Hrabri borac koji je nekada branio grad, danas u njemu teško preživljava. Kaže da se boji da će postati beskućnik. Izgubio je samopouzdanje.
– Najteže mi je što nemam krov nad glavom. Prijatelji su mi pomogli da iznajmim stan, ali teško skupim novac da platim kiriju. Stan mi je plaćen za decembar, ali bi u januaru mogao biti na ulici – kaže Šegalo.
Svi koji žele pomoći ovom čovjeku mogu se javiti na broj telefona 060 328 2550.

Komentari

komentara